Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Bajram-namaz u Bijeloj džamiji u Srebrenici: Bajrami posebno teški srebreničkim majkama

Bajram-namaz u Bijeloj džamiji u Srebrenici: Bajrami posebno teški srebreničkim majkama

U srebreničkoj Bijeloj džamiji, uz prisustvo velikog broja vjernika, klanjan je bajram-namaz koji je predvodio Damir ef. Peštalić, čime je u Srebrenici obilježen početak Kurban-bajrama, najvećeg praznika muslimana, javlja Anadolu Agency (AA).

Bijela džamija je bila premala da primi sve vjernike, pa je veliki broj klanjao ispred ulaza. Damir ef. Peštalić je, pred početak namaza iskoristio priliku da vjernike podsjeti da je Kurban-bajram najznačajniji praznik u islamskoj religiji i da briga prema bližnjima na današnji dan ima poseban značaj.

„Svaki dan treba koristiti u dobru, trebamo raditi za dobro, trebamo koristiti priliku na ovome svijetu da jedni sa drugima kvalitetno živimo, da zajedno pravimo bolju budućnost naše Srebrenice i naše države, da dijelimo zajedničke vrijednosti od dragoga Boga. Na tome treba raditi svaki dan, a posebno treba koristiti blagdane, mubarek dane“, poručio je Peštalić.

Efendija Peštalić je podsjetio da su bajrami u Srebrenici posebno teški jer su mnoge majke ostale bez svoje djece.

„Pokušavamo da mi budemo oni koji će njima ublažiti tu bol, a one to zaslužuju jer se mnogo bore za nas, bore se za našu djecu koja se rađaju i koja će se rađati ovdje“, rekao je.

Jutrošnjem klanjanju bajram-namaza prisustvovao je i Ćamil Duraković, načelnik opštine Srebrenica, koji je uputio poruku svim vjernicima i stanovnicima Srebrenice.

„Ovo je prilika da se, na neki način, podsjetimo jedni na druge, da se sjetimo svoje rodbine i prijatelja, a i siromašnih, da dijelimo ono što imamo i to je, uglavnom, bit svega ovoga. Ja, kao prva osoba ove opštine, želim iskoristiti priliku da svim muslimanima, Bošnjacima u Srebrenici, u BiH, širom dijaspore čestitam bajram našom tradicionalnom čestitkom ‘Bajram Šerif Mubarek Olsun.’

Po završetku molitve prisutni su međusobno čestitali praznik jedni drugima, a zatim su se uputili svojim domovima gdje su, u društvu rodbine i prijatelja, nastavili obilježavanje blagdana.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top