Vijesti iz svijeta

Bajram-namaz klanjan u Prištini: Podići glas protiv manipulacije islamom

Centralna manifestacija na Kosovu povodom Ramazanskog bajrama održana je u Sultan Mehmet Fatih dzamiji u Prištini, gde je unutar džamije i u njenom dvorištu prisutvovao veliki broj vernika, javlja Anadolu Agency (AA).

Klanjanje Bajram-namaza predvodio je glavni imam Islamske zajednice Kosova Sabri ef. Bajgora, dok je hutbu održao muftija Naim ef. Ternava. Kosovki muftija je kazao da je Ramazanski bajram jedan od najvažniji praznika islamske vere, nakon mesec dana posta, te da vernici s pravom očekuju da ih Allah nagradi za ovaj post.

On je pohvalio sve koji su tokom ramazana pružili bratsku ruku drugima i pomogli siromašnima, bolesnima i ostalim ljudima s potrebama.

Muftija je poručio da se moramo čuvati zloupotrebe vere, kako bi smo sačuvali čist islam od zlonamernih i prodanih ljudi koji su uspeli da u naše redove ubace ljude koji u ime čiste islamske vere šire mržnju među vernicima iskrivljujući i zloupotrebljavajući čista i pravdena načela islama, nerealnim tezama i udaljavanjem i zamenom svoje vere i tradicije, stranim.

“Da se održimo božansku poruku i učenje Muhammeda a.s. od bilo koga ko teži da odstupi od toga, moramo da podignemo glas i kažemo da je islam oslobođen svakog zla koje trenutno pripisuju islamu. I danas sa ovog svetog mesta da kažemo da postoji samo jedan put, a to je put mir mira, harmonije i poštovanja među ljudima”, kazao je muftija Ternava.

Muftija Ternava je istakao da ovaj ramazan treba da bude nauk za dalji rad i jačanje vere i domovine, da se radi zajedno i bez prevare, za pokretanje napred procesa za dobrobit naše zemlje.

On je, aludirajući na formiranje vlasti nakon paralamentarnih izbora na Kosovu, apelovao na sve političke faktore i državne instutucije da ostave po strani partijske i lične interese i da se ozbiljno angažuju na očuvanju jedinstva za dobrobit zemlje i naroda, jer je pred svima puno izazova na izgradnji zemlje kakvu želimo.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button