Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Bajram na Balkanu: Podgorica, Novi Pazar, Zagreb, Beograd, Priština, Skopje, Tirana

Bajram na Balkanu: Podgorica, Novi Pazar, Zagreb, Beograd, Priština, Skopje, Tirana

Bajramska reportaža iz većih gradova Balkana
Bajram-namaz klanjan u džamijama širom Crne Gore
 
 Kurban-bajram, jedan od dva najveća islamska praznika, počeo je jutros klanjanjem bajram-namaza, molitve karakteristične za bajramske praznike, u svim džamijama širom Crne Gore, javlja Anadolu Agency (AA).

Centralna proslava Kurban-bajrama ove godine priređena je u Podgorici, u Osmanagića džamiji, gdje je bajram namaz predvodio zamjenik reisa Rahman Kačar. On je u svojoj bajramskoj hutbi poručio da će musliman koji žrtvuje kurban uzvratiti na zlo dobrim.

“On će tako poslati poruku da je biće mira i harmonije i da to očekuje od drugih. Uzvišeni Allah, dž.š. je rekao: “Nećete zaslužiti nagradu, sve dok ne udijelite od onoga što vam je najdraže”. Čovjek spas jedino može naći u vjeri. Nakon bajram-namaza žrtvujmo kurbane, a na taj način zaštitimo našu djecu. Ovo su dani radosti i veselja, budimo odlučni da radimo na zajedničkom dobru. Ovo je prilika da muslimani učvrste svoje veze, bajram nas na to obavezuje. Pozivam vas da u danima bajrama pokažete plemenitost. Pružimo pomoć onome kome je potrebna, kako bi nam pomogao onaj čije smo pomoći svi muftačni”, kazao je Kačar.

Glavni podgorički imam Džemo ef. Redžematović, govoreći o važnosti hadža, u danima kada hadžije obilaze Mekku, kazao je da je hadž propisan umjesto isposništva (rehbanijjeta) koje je bilo prisutno kod prijašnjih naroda.

“Allah, dž.š., je odredio da rehbanijjet muslimana bude u obavljanju hadža, a Kabu je učinio odredištem za svoje robove, mjestom gdje dolaze hadžije i skrušeno i ponizno izvršavaju propise. Allah, dž.š., je hadžijama stavio u dužnost radnje koje razum ne može potpuno shvatiti, ali te radnje izražavaju čistu pokornost i poštivanje zapovijedi u čemu, u stvari, i jeste velika tajna robovanja Gospodaru”, kazao je Redžematović.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, u juče upućenoj bajramskoj poruci, poželio je da je “ovaj Bajram otvori vrata radosti u našim domovima i srcima za sve ljude”.

“Neka nam osvijetli put napretka i sreće na oba svijeta. Neka naše molitve u Bajramu budu primljene i neka nas Allah, dž.š., pomogne da se mijenjamo na bolje”, saopštio je Fejzić.

Kurban-bajram u Sandžaku: Spremnost na jedinsto, materijalnu i duhovnu žrtvu
Obilježavanje Kurban-bajrama, jednog od dva najveća blagdana muslimana, u Sandžaku je tradicionalno počelo klanjanjem bajram-namaza u džamijama.

U srbijanskom dijelu Sandžaka, u organizaciji Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) i Islamske zajednice Srbije (IZS) bajram-namaz je klanjan u skoro 200 džamija, u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Novoj Varoši, Prijepolju, Priboju i drugim mjestima.

Bajram-namaz u Novom Pazaru se klanjao u 06,14 sati. U džamijama je prethodno, uz učenje Kur'ana i predavanje, održan vjerski program.

Uz prisustvo velikog broja vjernika, centralna bajramska svečanost Mešihata IZ-e Sandžaka Islamske zajednice Srbije (IZS) održana je u novopazarskoj Stambol džamiji. Bajram-namaz i bajramsku hutbu (obraćanje) predvodio je glavni imam za Novi Pazar Hasib ef. Suljović.

Suljović je u obraćanju vjernicima kazao da u ovim danima radosti pokažu jedinstvo muslimana, spremnost na materijalnu i duhovnu žrtvu i poprave stanje cjelokupne zajednice.

“Molim Allaha da ovog Kurban-bajrama pored kurbana žrtvujemo i svoje loše misli, pogubne ideje, mržnju, zavidnost, zluradost i nepravdu. Da osjetimo da nas kurban obavezuje, ne samo pukom darežljivoštu i razmjenom bajramskih čestitki, nego i da žrtvujemo svoju sebičnost, svoj egoizam. Da žrtvujemo sve barijere, prepreke i perde (zavjese) koje su nas do sada razdvajale i udaljavale od zajedničkog bratskog odnosa, od jedinstva, od džemata (zajednice)”, poručio je Suljović.

On je pozvao vjernike da zajedničke interese stavljaju ispred pojedinačnih i da iskreno, u svojim dovama (molitvama), traže zadovoljstvo Allaha, prije bilo kojeg drugog zadovoljstva ili prije bilo čijeg interesa.

Suljević je u bajramskom obraćanju uputio dovu riječima: “Svevišnji Allahu, molimo te da nam se smiluješ, na Tvom putu nas učvrstiš i od nas svako zlo koje si stvorio udaljiš. Da podariš nama i našim najmilijima, našoj djeci, rodbini i komšiluku, svim muslimanima svijeta, da podariš oprost, a svim ljudima da daš Tvoju uputu kako bi postigli uspjeh na ovom svijetu, te nas sačuvaš vatre na budućem svijetu.”

Tradicionalno, nakon zajedničke dove, vjernici jedni drugima čestitaju Bajram, a po izlasku iz džamija obilaze mezarja i uče Fatihu i druge sure iz Kur'ana pred duše svojih umrlih.

Prvog dana Bajrama kod sandžačkih muslimana se organiziraju porodični ručkovi, muškarci završavaju obaveze oko klanja kurbana i raspodjele kurbanskog mesa, a zatim svečano odjeveni i u grupama ili pojedinačno obilaze rodbinu, komšije i prijatelje. Djeca sakupljaju novac i slatkiše, a žene prvog dana Bajrama ostaju u kućama dočekujući rodbinu u prijatelje.

I ovog Kurban-bajrama u organizaciji islamskih zajednica, humanitarnih i drugih organizacija danas i narednih dana biće organizirano prinošenje kurbana i raspodjela kurbanskog mesa za siromašne građane i socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

Turski Crveni polumjesec će takođe i ovog Kurban-bajrama na području Sandžaka podijeliti kurbansko meso u približno tri hiljade domaćinstava. Prikupljanje donacija kurbana i podjelu kurbanskog mesa organiziralo je i udruženje Bosna-Sandžak iz istanbulske općine Bajrampaša.

U povodu Kurban-bajrama u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i drugim sandžačkim mjestima orgniziraju se kulturni i zabavnih događaji. U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) večeras će biti priređen bajramski prijem.

Bajram-namaz u Hrvatskoj: Dobročinstvo je najvažnije na ovozemaljskom svijetu
– Centralna proslava Kurban-bajrama održana je u Islamskom centru u Rijeci, a velik broj vjernika okupio se u zagrebačkoj džamiji
 Bajramskim namazom u prepunoj zagrebačkoj džamiji počela je proslava Kurban-bajrama zagrebačkih muslimana, dok je centralno obilježavanje ovog važnog blagdana islamskih vjernika održano u Islamskom centru u Rijeci, javlja Anadolu Agency (AA).

Hutbu muftije Aziza ef. Hasanovića, koja je kao i cijeli bajram-namaz iz riječke džamije uživo prenesena putem državne Hrvatske radio-televizije, u zagrebačkoj džamiji pročitao je Mirza ef. Mešić.

U hutbi je Aziz ef. Hasanović poručio kako Kurban-bajram zauzima posebno mjesto u životu svakog muslimana, jačajući vezu vjernika sa Stvoriteljem.

“Pred Boga ćemo doći svi jednaki, ali nećemo biti isti. Razlikovat će nas dobra i loša djela naša prema roditeljima, supružnicima, djeci, rodbini, prijateljima, susjedima, nevoljnicima, siromasima i svima koji nas okružuju”, istaknuo je Hasanović.

“Bolje je Kjabu srušiti nego čovjeka uvrijediti”, rekao je Hasanović citirajući Kur'an, istaknuvši kako je dobročinstvo najvažnije na prolaznom ovozemljskom svijetu.

Hasanović je u hutbi pozvao vjernike muslimane da danas posjete rodbinu, susjede i prijatelje te se sjete najbližih koji su preselili na ahiret.

Beograd: Veliki broj vjernika na bajram-namazu u Bajrakli džamiji
Bajram-namaz klanjan je jutros u Bajrakli džamiji u Beogradu uz prisustvo velikog broja vjernika, a time je počeo jedan od najvećih muslimanskih praznika Kurban-bajram, javlja Anadolu Agency (AA).

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović u bajramskoj poslanici poručio je da ne treba dozvoliti da se ovaj bajram dočeka u svađi sa svojom porodicom, prijateljem ili komšijom.

“Zato ,draga braćo i sestre, vi koji znate veličinu zajedništva i živite u miru u svojem domu i domovini, ne dozvolite sebi da ovaj bajram dočekate u svađi sa svojom porodicom, prijateljem ili komšijom”, naveo je.

Prema njegovim riječima, ne treba zaboraviti u dovama žive i umrle, komšije i prijatelje, one koje poznajete, ali i one koje ne poznajete, jer je čovek čoveku najveći dar od Boga.

Muslimani u Albaniji, Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu obilježavaju Kurban-bajram

Vjernici u Albaniji, Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu, kao i muslimani u regiji, danas obilježavaju Kurban-bajram, jedan od dva najveća blagdana muslimana, javlja Anadolu Agency (AA).

U Skoplju je centralna bajramska svečanost održana u Mustafa-pašinoj džamiji gdje se  učio se Kur'an, a upriličena je i izvedba ilahija i kasida na jezicima zajednica koje žive u Makedoniji.

Bajram-namaz u Skoplju je predvodio dekan Fakulteta islamskih nauka u Skoplju Shaban Sulejmani, dok je bajramsku hutbu čitao hafiz Aydin Yahya, na albanskom, makedonskom i turskom jeziku.

Širom Albanije također je klanjan bajram-namaz, a najveći broj vjernika ove godine okupio se na trgu “Skenderbeg” u Tirani gjde je održana centralna svečanost.  Bajram-namaz je klanjan i u drugim gradovima širom Albanije.

Na Kosovu je centralna svečanost održana u džamiji Fatih Sultan Mehmet u Prištini.

Veliki broj vjernika okupio se i u Prizrenu, gdje je u džamiji Sinan Paša bajram-namaz klanjalo stotine vjernika.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top