Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Bajram na Balkanu: Novi Pazar, Zagreb, Beograd, Crna Gora, Kosovo

Bajram na Balkanu: Novi Pazar, Zagreb, Beograd, Crna Gora, Kosovo

Novi Pazar: Bajram-namaz klanjan uz određene epidemiološke mere
 
U džamijama pri Islamskoj zajednici Srbije jutros je uz pridržavanje epidemioloških mera klanjan bajram-namaz, čime je počelo obeležavanje blagdana Kurban bajrama, javlja Anadolu Agency (AA).

Bajram namaz i bajramsku hutbu u jednoj od najstarijih novopazarskih džamija Hadži Hurem (Bor) džamiji predvodio je glavni imam Mešihata Sandžaka Islamske zajednice Srbije Nezir ef. Salihović. Dovu nakon namaza proučio je zamenik sandžačkog muftije Muhamed ef. Demirović.

Bajramske poruke sa hutbe i dova nakon namaza obilovale su porukama u skladu sa aktuelnom situacijom, epidemijom koronavirusa i teškom situacijom koja je zadesila Sandžak.

Obeležavanje ovogodišnjeg Kurban bajrama počelo je bez uobičajenih svečanosti i programa uz kratke bajramske hutbe i minimalno zadržavanje vernika u džamijama.

Islamska zajednica Srbije ranije je izdala preporuke i mere koje moraju poštovati oni koji dođu na bajram-namaz, merama su vernici bili dužni da nose masku i drže odstojanje.

Klanjan bajram-namaz u Beogradu: Manje vernika u Bajrakli džamiji zbog koronavirusa
 
Bajram-namaz klanjan je jutros u Bajrakli džamiji u Beogradu, a ono što je različito u odnosu na prethodne godine što ovoga puta zbog pandemije koronavirusa nije mogao da prisustvuje veliki broj vernika, javlja Anadolu Agency (AA).

Klanjanjem bajram-namaza je počeo jedan od najvećih muslimanskih praznika Kurban bajram, a nekoliko vernika bilo je unutar džamije tokom namaza.

Prethodnih godina, u ovoj džamiji u glavnom gradu Srbije uobičajeno se mogao videti veliki broj vernika, kako u samoj džamiji, tako i u dvorištu zgrade.

Ove godine, zbog koronavirusa, ta masovnost je isključena, svi prisutni su morali da nose zaštitne maske, a poštovana je i mera fizičke distance među ljudima.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović u bajramskoj poslanici prethodno je izrazio nadu da će biti bolje, te da valja ustrajati u činjenju dobra.

“Svim muslimanima čestitam bajram, Bajram Šerif Mubarek Olsun, moleći Boga za dobro zdravlje, za uspjeh, da podari snagu našim lekarima, da spusti svoju milost mudrih na sve porodice koje su nažalost suočene sa gubitkom života svojih najmilijih i da im Bog podari mir i strpljenje. Nadam se, a uvijek se treba nadati to je drugo ime za vjeru, da će biti bolje, da valja ustrajati u činjenju dobra i uvijek treba računati dobro koje drugom činimo”, poručio je on.

Crna Gora: Bez klanjanja bajram-namaza u džamijama
 
Proslava Kurban bajrama u Crnoj Gori danas je počela bez klanjanja bajram-namaza u džamijama, javlja Anadolu Agency (AA).

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori odlučio je da, zbog pogoršane epidemiološke situacije usljed koronavirusa, džamije budu zatvorene na Kurban bajram. Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti ranije je pozvalo vjerske institucije da obrede u vjerski objektima organizuju bez prisustva vjernika, kao i da se u zatvorenim prostorijama ne smije okupljati više od 20 osoba.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić kazao je da muslimani na taj način žele da pokažu odgovornost u borbi protiv epidemije i podnesu žrtvu. On je pozvao vjernike da se ove godine uzdrže i od tradicionalnih bajramskih posjeta.

Vjernici u Crnoj Gori moraće se pridržavati i posebnih epidemioloških mjera tokom prinošenja žrtve – kurban, kao i tokom dijeljenja kurbanskog mesa.

Zbog pandemije koronavirusa na Kosovu nije klanjan bajram-namaz
 
Na Kosovu je danas počeo Kurban bajram bez klanjanja bajramskog namaza u džamijama zbog epidemiološke situacije sa koronaviruom, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je juče saopštio predsednik Islamske zajednice Kosova muftija Naim Trnava klanjanje namaza Kurban bajrama je otkazano u cilju očuvanja javnog zdravlja stanovništva. Takođe je otkazano i klanjanje u svim džamijama na Kosovu u narednih deset dana.

Muftija je apelova da se izbegnu porodične i prijateljske posete povodom Kurban bajrama, te da se vernici uzdrže od rukovanja i grljenja prilikom čestitanja praznika.

“Da proslavimo Bajram moleći Boga da se smiluje svima koji su pogođeni COVID-om, pogođenima da pruži što brže ozdravljenje, a nama ostaje da pazimo kako bi na što organizovaniji način i s upornošću sprečili širenje ovog virusa”, kazao je muftija, poželevši svima srećan Kurban bajram.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top