Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > B. Dubica: Bajram dočekan u prepunim džamijama

B. Dubica: Bajram dočekan u prepunim džamijama

Kurban-bajram je na zaista prelijep način dočekan u Bos. Dubici gdje je bajram-namaz klanjan u prepunim džamijama.

Bajram-namaz je klanjan u dvije džamije, Puhalskoj i u džamiji Polje. Vjernici su u džamijama počeli da se okupljaju prije sabah-namaza, da bi nakon obavljanja jutarnje molitve imali priliku da uživaju u prigodnom programu kojeg su upriličili dubički imami. Uz zvuke učenja Kur'ana, okrepljujućih vazova i dojmljivog podsjećanja na poruke hadždža i kurbana, Dubičanci su imali priliku da na pravi način dočekaju dragog gosta i najradosniji muslimanski praznik.

Posebnu čar ovom Bajramu su poklonili vjernici, a među njima je bio i veliki broj omladine. Svakako, zasluge za rad s omladinom uvelike pripadaju glavnom dubičkom imamu koji je s njima aktivno radio i započeo projekat Omladinske biblioteke i čitaone „Mehmed-ef. Spahić“. Time je proaktivno pružena alternativa mladima i mogućnost da se druže, edukuju i zbliže u jednoj pozitivnoj i duhovnoj atmosferi.

Sabah-namaz je predvodio Fikret-ef. Delić, svršenik Cazinske medrese i apsolvent IPF-a u Bihaću, dok je bajram-namaz u Puhalskoj džamiji klanjao glavni dubički imam, mr. Safet-ef. Beganović. U Polju je bajram-namaz klanjao vrijedni Mirza-ef. Abazović.

Bajram-namaz u Dubici je klanjan i u naselju Polje, gdje je takođe zabilježena zavidna posjeta džematlija. Bajram-namaz je predvodio Mirza-ef. Abazović.

„Hvala Allahu, dž.š., veoma smo zadovoljni posjetom džematlija ovogodišnjem Kurban-bajramu. Bogatstvo svake džamije su njene džematlije, i moram istaći da među nama imamo one koji vode računa o svojom Islamskoj zajednici, učestvuju u našim aktivnostima, posjećuju redovno naše namaze, džume i bajrame. Posebna vrijednost Dubice je njena omladina koja je uvijek bila spremna pomoći i pozitivno doprinijeti svojoj zajednici.

Koristim ovu priliku da čestitam Bajram svim posjetiocima portala Akos.ba, svim vjernicima i vjernicama kao i našim Dubičancima u domovini i inostranstvu. Bajram šerif mubarek olsun!“, uputio je bajramsku čestitku za naš portal mr. Safet-ef. Beganović, glavni imam MIZ Bosanska Dubica.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top