Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Automobilska industrija FBiH zapošljava 10.000 radnika: Njemačka najvažniji partner

U automobilskoj industriji FBiH radi više od 10.000 radnika. Osim toga, kroz lance dobavljača, ova industrija obezbjeđuje veliki broj indirektnih radnih mjesta.

Automobilska industrija FBiH zapošljava 10.000 radnika: Njemačka najvažniji partner

Ovo je rečeno na sjednici sjednica Grupacije automobilske industrije koja je održana ove sedmice u Privrednoj komori FBiH u Sarajevu.

Najvažniji partner za ovu industriju je Njemačka, s kojom imamo sve bolje odnose, te gdje je Grupacija prošle godine otvorila i ured.

Ako uzmemo u obzir svjetske trendove u automobilskoj industriji, a posebno sve značajnije učešće proizvodnje električnih vozila, veoma je važno držati priključak i biti spreman uhvatiti se u koštac sa promjenama, rečeno je iz Komore.

Članice Grupacije su konstatovale da je napravljen značajan iskorak ka sistemskom pristupu razvoju automobilske industrije u BiH.

U 2017. godini je započeta realizacija Projekta Razvoja automobilske industrije FBiH koji je obezbjedio snažnije prisutvo Grupacije na tržištu Njemačke.

Pozdravljeno je i konačno donošenje odluka Vijeća ministara BiH o oslobađanja od plaćanja carina na uvoz mašina za proizvodnju, iako se na njeno donošenje čekalo više od dvije godine.

Jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda sjednice je bila izrada plana rada Grupacije za 2018. godinu, gdje su definisani prioriteti djelovanja Grupacije koji će se realizirati kroz različite sektore Privredne komore FBiH.

Relizacija aktivnosti definisanih projektom kroz maksimalno korištenje ureda Grupacije u Wolfsburgu treba biti glavni promotivni cilj i glavni alat za jačanje i razvoj automobilske industrije BiH.

Izlaganje na sajmu dobavljača Volkswagena IZB 2018, u oktobru ove godine, prema procjenama lidera bh. automobilske industije, će pružiti ogromne mogućnosti firmama i kroz razgovore sa potencijalnim partnerima i uvidom u inovativna rješenja, dođu do novih znanja i poslovnih partnera.

biznisinfo.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com