Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Austrija: Za 21 posto povećan broj rasističkih napada na muslimane

Austrija: Za 21 posto povećan broj rasističkih napada na muslimane

Muslimani u Austriji su u 2017. godini bili na meti najmanje 309 rasističkih napada, a broj ovih napada u odnosu na 2016. godinu povećan je za 21 posto, javlja Anadolu Agency (AA).

Dokumentacijski i savjetni centar za muslimane u Austriji objavio je izvještaj koji se bavi o rasističkim napadima na muslimane u ovoj zemlji, tokom 2017. godine. Izvještajem je pokazano da je broj rasističkih i islamofobijskih napada u prošloj godini povećan za 21 posto.

Prema iznesenim podacima, u Austriji je tokom 2016. godine došlo do 253 napada na muslimane, dok je ova cifra u 2017. godini povećana na 309.

Istraživanja su pokazala da su na meti rasističkih napada u Austriji, kao i prethodnih godina, u najčešćim slučajevima bile žene. Ove godine se radi o procentu od 98 posto. U 49 posto ovih slučajeva, do napada je došlo na javnim otvorenim mjestima ili u vozilima javnog prevoza.

U okviru napada na muslimane u Austriji, u 30 posto slučajeva radilo se o govoru mržnje, a u 28 posto je bilo riječ o verbalnom napadu. Naglašeno je također kao je 19 posto napada u Ausriji bilo i kroz pisanje rasisitičkih poruka na različitim vjerskim objektima. U izvještaju je ukazano je i na porast napada putem interneta i društvenih mreža.

Predstavnica Dokumentacijskog i savjetnog centra za muslimane u Austriji Elif Ozturk Adam istakla je kako je antiislamska rektorika u medijima i na političkoj sceni znatno povećana tokom 2017. godine, te kako je to uzrok sve većeg broja napada na muslimane u ovoj zemlji.

“Političari moraju izbjegavati populističku retoriku. Pojedini stavovi prema određenim grupama su s ciljem prekrivanja drugih društvenih problema, na taj način se produbljuju problemi muslimana u ovoj zemlji”, poručila je Adam.

Naglasila je kako se u Austriji na dobar dio muslimana, koji su rođeni u ovoj zemlji, ne gleda kao da su dio austrijskog društva, te kako se često susreću sa parolama “teroristi”, “muslimani napolje”, “vratite se odakle ste došli”.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top