U FokusuVijesti iz svijeta

Assos, drevni grad u Turskoj nastanjen prije 3.000 godina

Drevni grad Assos, na sjeverozapadu Turske, prvi put je nastanjen prije 3.000 godina kada je i otkriven, objavili su turski arheolozi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Gradić leži na kamenitom brdu, odakle se prostire pogled na Egejsko more i provinciju Canakkale.

Turski arheolozi još od 1981. godine neprekidno rade na iskopavanju, nakon što su to započeli američki istražioci 1800-ih godina.

Nurettin Aslan, vođa tima arheologa, izjavio je da u iskopavanjima učestvuju studenti arheologije, arhitekture, ali i strani istražioci.

“Ove godine ćemo napraviti dodatne napore da iskopamo ulice s transportnim mrežama u Assosu. Takođe planiramo istražiti i iskopati svetišta na otvorenom”, kazao je Aslan.

Istakao je da je drevni grad dobro očuvani primjer stare grčke države. Dodao je da je su gradska skupština Assosa i teatar najstarije građevine svoje vrste.

“Ljudi su od samog otkrivanja živjeli u ovom gradu. Drevno pristanište je jedna od posljednjih luka koje se koriste i danas”, kazao je Aslan i dodao:

“S netaknutom prirodnom strukturom, seoskom kulturom, drevnim ruševinama i lukom, Assos je mjesto koje svake godine privlači mnogo turista”.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button