Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Asocijacija turskih alumnista nagradila društveni aktivizam u BiH

Asocijacija turskih alumnista nagradila društveni aktivizam u BiH

Nakon što završi s poslovnim obavezama, Tuzlak Nihad Suljić odlazi na glavnu autobusku stanicu ili do Službe za poslove sa strancima u svom gradu, gdje dočekuje izbjeglice i migrante i pomaže im. Suljić im donosi svoju i hranu svojih prijatelja i komšija. Putem stranice na Facebooku “Izbjeglice, dobro došle, Tuzla”, uz ostale volontere, informira gdje se nalaze migranti i animira ostale da pomognu. Građani Tuzlanskog kantona odazivaju se i pomažu, ali dosta je i onih koji bi to voljeli učiniti, ali ne znaju kako.

Senad Pirić Čupo je novinar, fotoreporter i volonter koji posredno i direktno, ulažući svoje vrijeme, novac i kontakte, učestvuje u poboljšanju kvalitete života bošnjačkih povratnika u Podrinje, a u ovom dijelu Bosne i Hercegovine skoro da nema osobe koja nije čula za Čupu. Unazad duže od godinu i pol svakodnevno je na usluzi stotinama migranata koja dolaze u našu zemlju. Potresnim fotografijama animira javnost i ukazuje na nebrigu vlasti o ovim ljudima, a također pronalazi smještaj za porodice sa djecom i nemalom broju njih otvorio je i vrata vlastitog doma.

Oni su za nesebični rad i zalaganje koji su pokazali u posljednje dvije godine ostali zapaženi od strane „Bosanskohercegovačke asocijacije alumnija univerziteta u Turskoj – TUMED“. Na konferenciji pod nazivom „Social impact summit“ odražanoj 25.01.2020. godine u Sarajevu su primili nagrade od po 500,00 KM.

Senad I Nihad, summit su prisustvovali u društvu dva migranta, Džemila I Abdulatifa, koji su se zatekli u našoj zemlji I imali sreću da se upoznaju baš sa njima. Džemil I Abdulatif su imali priliku da se upoznaju sa članovima asocijacije, kao I predstavnicimaTurskih institucija u Bosni I Hercegovini. Izrazili su zadovoljstvo što su ovom prilikom dočekani prijateljski I što su u njima prepoznate drugačije kvalitete, mnogo važnije od njihovog migrantskog statusa. Primjetili su I da ih podržava preko 100 učesnika koji su prisustvovali summitu.

Pored njih, u sklopu summita, nagradu su osvojila još dva aktivista u Bosni I Hercegovini;

Aida Sadiković, osvinačica udruženja”Obraduj nekoga”, čija okosnica je humanitarni projekat pomoći socijalno ugroženim bebama “Idemo na babine!” i

Birsen Silajdžić Džukljan za rad nasu velikom broju inicijativa za pomoć najugroženijim skupinama u našem društvu poput: „Humanitarne korpe“, „Mjesečno s vama“, „Tanjir više Sarajevo“ ,„Dobro bez granica“ i „Dobro bez granica – Aukcije“.

Asocijacija je dodijelila nagradu za najbolju projektnu ideju u iznosu od 5.000,00 KM zaprimljenu u sklopu takmičenja za najbolji projekat na području društvenog aktivizma. Ovu nagradu su osvojili članovi plivačkog kluba “Spid” pod nazivom „Plivanjem do inkluzije“. U sklopu ovog projekta, osobe sa poteškoćama u razvoju će imati priliku da izbrišu granice koje postoje na kopnu I u bazenu budu jednake osobama bez smetnji u razvoju, a samim tim I bolje uključeni u društvo.

Summitu je prisustvovao I ambassador Republike Turske u Bosni I Hercegovini HaldunKoč. Govoreći o aktivnostima TUMED-a, Koc je istakao da je riječ o asocijaciji punoj entuzijazma, te izrazio zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja diplomanata samitu u Sarajevu.

Koc je prokomentarisao i bilateralne veze između Turske i BiH, te je napomenuo da su dosadašnji postupci garancija predstojećih.

Predsjednica asocijacije, Merima Smajić, je pozvala sve članove asocijacije da svojim djelovanjem naprave pozitivnu društvenu promjenu u svojim zajednicama. Preko 90% alumnista turskih univerziteta pronađe posao u roku od jedne godine nakon povratka u Bosnu I Hercegovinu. Turski alumnisti se uprkos svim negativnim statistikama vraćaju u Bosnu I Hercegovinu nakon zavšetka studija. “Na nama je odgovornost da poboljšamo naše društvo” – poručila je predsjednica asocijacije.

U drugom dijelu programa svoje inspirativne i motivrajuće priče s učesnicima Samita podijelili su psiholog Edin Tule, poduzetnik i pisac Nihad Softić i Majda Hidić, izvršna direktorica Mreža vijeća ućenika Bosne i Hercegovine.

U sponzorstvu Turkish Airlinesa sretnim učesnicima samita dodijeljene su i dvije avio karte za destinaciju po želji.

Ovo je veliki iskorak u „kulturi“ društvenog aktivizma. Nihad Suljić i Senad Pirić su svijetli primjeri naše svijesti o aktivizmu. Nosioci plemenitih i pozitivnih vrijednosti su prvi i najutjecajniji društveni aktivisti. Ali oni su u isto vrijeme i inspiracija da obični građani mogu napraviti jedan pokret i promjene veće od pojedinca.

Alumni organizacija TUMED djeluje u BiH od 2014. godine i okuplja diplomante koji su svoje obrazovanje stekli u Republici Turskoj. Osim umrežavanja alumnista, udruženje aktivno radi na poticanju pozitivnih promjena unutar bh. društva.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top