Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > AS Grupacija oživljava Borac u Travniku

AS Grupacija oživljava Borac u Travniku

Bojazan Travničana, teško se mogla riječima iskazati, onda kada se činilo da je rad Kombinata “Borac”, firme koja je proslavila ime Travnika i BiH širom svijeta, a pružila utočište za zaposlenje više hiljada radnika, možda trajno dovedeno u pitanje.

Taj strah osjetili su i oni čija egzistencija nije bila u direktnoj vezi sa sudbinom Borca, ali su, znajući šta to znači za cijelu regiju, pa i državu, sa nadom prizivali neki bolji ishod, od , jedno vrijeme, jedinog izvjesnog, a bio je to kraj.

Brojni razlozi doveli do takve situacije; ekonomska kriza i generalno rastući trend zatvaranja, nekada respektabilnih proizvodnih pogona, a snažno su utjecali i na onako istančano strpljenje i veoma izražene osjećaje. radnika. Naime, svaki Travničanin priču o Kombinatu doživljava veoma emotivno i intimno, jer neke sretne godine života vežu nas upravo za BORAC.

Takvih dana, bilo je iz perpektive djece zaposlenih, ali i samih radnika. U svakom slučaju tu se tražio povod za radost porodičnog doma, ljetovanje i zimovanje, ali i razlog za postojanje folklornih i sportskih kolektiva, te organizaciju mnogih kulturnih manifestacija.

Radi svega navedenog, radost prije dvije godine bila je još i veća, kada se AS Grupacija, pojavila kao zainteresirana strana za nova ulaganja, i oživljavanje postojećih proizvodnih pogona.

Borac je ponovo dobio svoju osnovnu namjenu, a mnogi i radno mjesto. Koristeći se postojećim iskustvom i kapacitetima, proizvodnja je postalala kontinirana, a rad svakodnevnica.Ono što se činilo izgubljenim sada je perpektiva, a zasluga za to pripada Tešnjacima, odnosno AS Grupaciji, na čijem čelu je Rusmir Hrvić, koji je uspješnim poslovanjem Vispaka, a sada i Klasa pokazao prave mogućnosti razvoja privrede u BiH.

Njegovo formalno znanje, ali i višegodišnja praksa, te stav prema poslu i zaposlenicima, ključ su za vrata, tako željena i potrebna u BiH.

Generalno, privrednici Tešnja, čini se, prije drugih su spoznali pravi kurs za bolju bh. budućnost.

Uz privrednike, nadu u neke bolje dane, sve vrijeme u Tešnju, pokazivali su i političari, bez čije podrške, ova priča o uspjehu, ne bi imala ovakav ishod.

Zato je protekle sedmice u posjeti Borcu, boravio i Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji je zajedno sa domaćinima obišao proizvodne pogone.

 

{youtube}r6CI-vB6np4{/youtube}
 
Photo/Video/Tekst: Agencija DAN
 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top