Vijesti iz zemlje

ART Market u Sarajevu: Brojni izlagači iz kreativne industrije, prihodi od ulaznica u humanitarne svrhe

U nedjelju u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu otvoren je prvi ART Market, kojeg organizatori platforma OREA i Vakufska banka smatraju najvećim okupljanjem kreativaca u zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Prisutnima su se obratili Amra Džeko, suosnivačica OREA-e i Denis Čivgin, predsjednik Uprave Vakufske banke.

Džeko je kazala kako je ovo prilika da se predstave zanimljivi proizvodi proizvedeni u Bosni i Hercegovini.

Dodala je kako OREA ima za cilj regionalno umrežavanje i omogućava poduzetnicima da se predstave kupcima širom svijeta.

Džeko je kazala kako je svaki štand na kojem se danas predstavljaju domaći brendovi posebna priča o vrijednim, upornim i kreativnim ljudima koji u teškim vremenima vjeruju u sebe i svoje proizvode.

Poručila je kako je ART Market odgovor na pitanje: “Može li se živjeti od kreativnog rada?”.

Džeko je u izjavi medijima rekla da kada su došli na ideju pokretanja platforme kakva je OREA, oko koje nastoje okupiti brojne kreativce i regionalno ih umrežiti te obezbijediti im da samo brinu o kreativnom radu, a platforma o promociji i prodaji.

“Kada smo krenuli, to je bilo prije tri godine, cijeli je proces dugo trajao. Često kažemo da smo se bacili u vodu prije nego što smo znali plivati. Ali, evo proplivali smo i zaista u okviru prošle godine OREA je zaživjela”, rekla je Džeko.

Dodala je kako je uvijek potrebno ulagati dodatni trud i tražiti načine da svi kreativci budu dovedeni na što veći nivo.

ART Market predstavlja 50 izlagača iz domena kreativne industrije. Svi oni su domaći proizvođači i stvaraju autentične proizvode koje će na marketu ponuditi po nižim cijenama.

Poseban program predviđen je za najmlađe posjetioce s kreativnim radionicama, slikanjem, kuhanjem, face paintingom, modeliranjem i još mnogo toga.

Market ima humanitarni karakter te će dio prihoda od ulaznica koje koštaju 2 KM biti uplaćen kao podrška radu Zemaljskog muzeja, a ostatak ide Roditeljskoj kući za djecu oboljelu od raka.

Osim toga, bit će priređene i aukcije dresova fudbalskih reprezentativaca, kao i brojne nagradne igre. Programu je prisustvovao i fudbalski reprezentativac Edin Džeko čiji je dres ponuđen na aukciji.

Market ostaje otvoren do 20 sati.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button