Ekonomija

ArcelorMittal Zenica investira 4,65 mil. eura u proizvodnju čelika za građevinarstvo

Kompanija ArcelorMittal Zenica, najveći proizvođač čelika u regionu, započinje novi projekat na unaprijeđenju svojih proizvodnih postrojenja, u vrijednosti od 4,65 miliona eura. 
Nakon završetka projekta, nova postrojenja će proizvoditi rebrasti betonski čelik u koturu velike gustoće, za kojim postoji velika potražnja na tržištu, što će značajno smanjiti troškove poslednje faze proizvodnje. 
To će kompaniji ArcelorMittal Zenica pomoći da poveća svoj udio na tržištima Balkana i Jugoistočne Evrope i da proširi svoj proizvodni asortiman. 
Ova postrojenja će instalirati SMS Group, jedna od vodećih kompanija za proizvodnju postrojenja za proizvodnju čelika. 
Generalni direktor ArcelorMittala Zenica Biju Nair izjavio je da je ovo je još jedan u nizu pokazatelja opredijeljenosti Kompanije da gradi dugoročnu i održivu budućnost proizvodnje čelika u Zenici. 
– Efikasna i isplativa proizvodnja, izuzetan kvalitet i stalni fokus na potrebe naših kupaca su ključni elementi naših planova, a uvođenje moderne proizvodnje rebrastog betonskog čelika u koturu u naš program zadovoljava sve te zahtjeve. To će dodatno ojačati našu poziciju vodećeg proizvođača čelika na Balkanu i dat će nam značajnu prednost u odnosu na konkurenciju jer klijenti u sve većoj mjeri traže bolji kvalitet i bolju uslugu. Osim toga, ovo će otvoriti značajne ekonomske mogućnosti za lokalne kompanije, a samim tim i za privredu cjelokupne lokalne zajednice, dodao je. 
Kompanija ArcelorMittal Zenica je investirala više od 154 miliona eura od kada je kupila zeničku željezaru 2004. godine. 
Ova najnovija investicija uslijedila je nakon što je u decembru 2014. godine otpočeo projekat za ugradnju novih filtera na BOF Čeličani vrijedan 5,5 miliona eura, a koji će značajno smanjiti utjecaj proizvodnje željeza na okoliš, saopćila je kompanija ArcelorMittal Zenica.

 

Onasa

Povezani članci

Back to top button