Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Arapi bacili oko na Kiseljak, općina ih odbila

Arapi bacili oko na Kiseljak, općina ih odbila

Blaga i ugodna klima kotline koju presijecaju tri rijeke i mnoštvo rječica, te prekrasni krajolici koji krase Lepeničku dolinu, pa tako i Kiseljak, oduvijek su bili mamac onima koji su za sebe željeli miran kutak za odmor..

Prije rata većinom Sarajlije su sagradili brojne vikendice na području ove srednjobosanske općine. Danas kutak za sebe u Kiseljaku, umjesto Sarajlija, žele žitelji arapskih zemalja, Jemena, Sirije, Pakistana.

Tako barem tvrdi Am Jad-Al-Rez, bivši gradonačelnik Damaska, glavnog grada Sirije, tačnije starog grada, jedne od triju administrativnih jedinica Damaska koji broji oko 2,4 milijuna stanovnika. Am Jad-Al-Rez također je u Kiseljaku želio kupiti veću zemljišnu parcelu i na njoj sagraditi turističko naselje, ali njegovu zahtjevu nije udovoljeno. Manje posjede zato kupuju drugi Sirijci, te državljani Jemena, Pakistana i drugih arapskih zemalja.

– To su uglavnom stanovnici srednje klase. Umjesto Španjolske ili recimo Italije, oni su odlučili kupiti ili graditi vikendice u BiH ili Srbiji, pa tako i u Kiseljaku. Privukle su ih ljepote. Ovdje žele provoditi ljeta koja su u njihovim matičnim državama zbog vrućina, nepodnošljiva. Ako vam kažem da se temperatura u Siriji zna popeti i na plus 60 stupnjeva, onda možete zamisliti kako to izgleda – kazao je “Večernjem listu” Am Jad-Al-Rez, bivši gradonačelnik Damaska, trenutačno zaposlen u tvrtki “TB Inžinjering” čije je sjedište u Brezi.

Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak, o prodajama privatnih parcela Arapima ima tek neslužbene podatke, a sve i da ima potpune, kaže, Općina nikomu ne može zabraniti ni narediti što će učiniti s privatnim vlasništvom. Potvrdio nam je kako je bilo i službenih zahtjeva za kupnjom većih parcela od investora iz arapskih zemalja.

– Posredstvom Agencije za unapređenje stranih investicija BiH, firma “Trust” 300 pokazala je interes za kupnjom osam hektara zemljišta na području Lepenice. Namjera im je bila sagraditi turističko naselje sa spa centrom. Toliku parcelu za prodaju i to predviđenu za gradnju nismo imali, te smo odbili investitora – kaže načelnik Kiseljaka za “Većernji list”.

Priznaje i da je interes za ulaganjem u Kiseljak, odnosno gradnju privatnih vila, pokazao i Amad Jad-Al-Rez iz Sirije.

– Iz istog razloga i njega smo odbili. Zemljište na koje je želio graditi je poljoprivredno, a ne građevinsko – kaže Mišurić Ramljak 

 

indikator.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top