Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Aparthejd na stolački način: Što nisu spalili i minirali u ratu unistavaju u miru

Aparthejd na stolački način: Što nisu spalili i minirali u ratu unistavaju u miru

Stolac je, zapravo, najbolji primjer kakve je posljedice ostavio udruženi zločinački poduhvat za koji je 29. novembra 2017. osuđena hercegovačka šestorka u Hagu, podržana ratnim rukovodstvom Hrvatske s Franjom Tuđmanom na čelu. Stolac je primjer kako su vođe tzv. Herceg-Bosne ostvarivale ciljeve, kako to Dragan Čović objašnjava, “zaštite svoga teritorija”. Zaštita se svodila na etničko čišćenje, ubijanje, protjerivanje i zatvaranje svih koji nisu Hrvati, te rušenje svega što bi podsjećalo na to da su tu nekada živjeli Bošnjaci

Piše: Jakub SALKIĆ

Stolac je jedan od onih gradova koji bi cijeli trebao biti proglašen nacionalnim spomenikom. Taj hercegovački gradić danas ima listu od 30 nacionalnih spomenika, od nekropola stećaka, preko tvrđava do graditeljskih cjelina i vjerskih objekata. Nažalost, gotovo svi nacionalni spomenici u Stocu ili su uništeni ili su, najblaže rečeno, ugroženi. Znakovit detalj jeste to što je u Stocu srušeno ili je u ruševnom stanju sve što ima obilježje “bošnjačko” ili “muslimansko”, odnosno “srpsko” ili “pravoslavno”.

Kako je došlo do toga? Stolac je, zapravo, najbolji primjer kakve je posljedice ostavio udruženi zločinački poduhvat za koji je 29. novembra ove godine osuđena hercegovačka šestorka u Hagu, podržana ratnim rukovodstvom Hrvatske s Franjom Tuđmanom na čelu. Stolac je primjer kako su vođe tzv. Herceg-Bosne ostvarivale ciljeve, kako to Dragan Čović objašnjava, “zaštite svoga teritorija”. Zaštita se svodila na etničko čišćenje, ubijanje, protjerivanje i zatvaranje svih koji nisu Hrvati, a u slučaju Stoca, to su bili uglavnom Bošnjaci, te rušenje svega što bi podsjećalo na to da su tu nekada živjeli Bošnjaci.

Opširnije na portalu Stav.ba.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top