Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Anketa: Samo jedna trećina Arapa opravdava svrgavanje predsjednika Mursija

Anketa: Samo jedna trećina Arapa opravdava svrgavanje predsjednika Mursija

Arapski centar za istraživanja, danas je u Dohi obajavio rezultate ankete koja je provedena u 14 arapskih zemalja, i to: Mauritanija, Maroko, Alžir, Tunis, Libija, Egipat, Sudan, Palestina, Libanon, Jordan, Irak, Saudijska Arabija, Jemen i Kuvajt.
Ovaj centar je objavio rezultate putem svoje službene internet stranice. U njemu se navodi da je arapsko mjenje podjeljeno po pitanju svrgavanja Muhammeda Mursija. Čak 41% ispitanika misli da je svrgavanje Mursija sa vlasti negativna pojava, pojašnjavajući to kao vojni udar protiv volje naroda i nedemokratski način preuzimanja vlasti, te kršenje Ustava.
Nasuprot tome, jedna trećina ispitanika misli da je to bio pozitivan potez, opravdavajući to kao pojavu koja je rješila krizu i postigla stabilnost i sigurnost, ili to vide kao posljedicu nesposobnosti Mursija da vodi zemlju. Svrgavanje Mursija opravdavaju i time da je to samo volja egipatskog naroda, a drugi misle da je trebalo da se smanji kotrola Muslimanskog bratstva.
U izvještaju se navodi da je veliki broj arapskog svijeta izrazio bojazan zbog pojave i širenja islamskih političkih pokreta, kao i zbog pojave neislamskih sekularnih stranaka i tendencija. Tačnije, 43% ispitanika se plaši islamističkih pokreta, a 40% njih ne vidi nikakvu smetnju u ovoj pojavi.
Kada su u pitanju sekularistički pokreti i stranke, 37% onih koji su učestvovali u istraživanju, kažu da se plaše ove pojave, dok 41% njih podržava ovakva usmjerenja. Najveći broj onih koji ne podržavaju, bilo islamiste ili sekulariste, svoje stavove opravdavaju time što pojava ovih političkih usmjerenja u stvari dovodi do podjele i polarizacije u arapskom javnom mjenju.
Veliki je broj onih koji u isto vrijeme ne podržavaju niti jednu, niti drugu grupu, a postoji i oni koji navode jasne razloge zbog kojih nisu za jednu, odnosno drugu opciju.
Centar za istraživanja je zaključio da će ovolika podjeljenost jako uticati na demokratske tranzicije, a da realno postoji opasnost da se strah, prisutan u narodnim masama, iskoristi u negativne svrhe, odnosno u korist onih koji teže nedemokratskim načinima upravljanja.
Ono što je zanimljivo jeste koji ankete koji govori o „Arapskom proljeću“. Naime, 60% ispitanika smatra „Arapsko proljeće“, pozitivnim trendom, da trenutno prolazi kroz tešku fazu, te da će na kraju ostvariti svoje ciljeve. Samo 17% njih, misli da je „Arapsko proljeće“ završeno i da su se predhodne vlasti ponovo vratile u vladajuće strukture.
Veliki broj anketiranih misli da su glavni razlozi usporavanja „Arapskog proljeća“, pogoršanje sigurnosti i ekonomskih prilika u većini arapskih zemalja, te povećanja stranog uticaja, kao i pojave ekstremističkih pokreta. Značajan broj ispitanika misli da je narodna revolucija ometana najviše od strane vladajućih režima i velikog pritiska medija.

Izvor: islammemo.cc
Prevod: Akos.bA
 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top