Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Anadolu Agency slavi 96. rođendan

Anadolu Agency slavi 96. rođendan

„Bez sumnje su AA i njeni uposlenici vrijedni svake pohvale za tačno, nepristrasno i pouzdano izvještavanje javnosti i za rad u svim dijelovima svijeta, uključujući i poprišta sukoba gdje svakodnevno svoje živote izlažu riziku“, poručio je Erdogan  Anadolu Agency (AA) danas slavi 96. rođendan i nastavlja svoj uspješni put ulaska u red najboljih svjetskih novinskih agencija, a s ciljem da pronosi glas iz Anadolije u cijeli svijet osnovana je na današnji dan daleke 1920. godine odlukom Mustafe Kemala Ataturka.

U periodu oslobodilačkog rata i osnivanja Republike, AA je imala historijski važnu ulogu u Turskoj jer je pronosila glas borbe turskog naroda za nezavisnost. Tokom proteklih devet i pol decenija AA nije posustajala u maratonskoj utrci na globalnom agencijskom i novinarskom poligonu.

Implementacijom jasne vizije rada i razvoja i poštujući principe pouzdanog, nepristrasnog, moralnog i brzog izvještavanja, AA sigurnim koracima korača ka jubileju 100 godina postojanja, čime se rijetke institucije te vrste mogu pohvaliti.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jutros je predsjedniku Upravnog odbora i generalnom direktoru AA Senolu Kazanciju uputio čestitku povodom obilježavanja 96 godina rada ove agencije.

Erdogan je podsjetio na historijsku ulogu AA u periodu nacionalne borbe u Turskoj i istakao kako je, uprkos tada oskudnim resursima, agencija uspješnim radom u vremenu osnivanja Republike Turske predstavljala glas otpora i borbe za nezavisnost.

„AA je naša nacionalna agencija koja je od svog osnivanja do danas pravila iskorake u ljudskim i tehničkim resursima i bila i ostala prva adresa za pouzdane informacije i vijesti“, kazao je Erdogan.

Ističući kako je Anadolu Agency prevazišla nacionalne okvire i postala ugledna svjetska agencija, Erdogan je kazao da vijestima i izvještajima na 11 svjetskih jezika ova agencija danas prati sva dešavanja u svijetu.

„Bez sumnje su AA i njeni uposlenici vrijedni svake pohvale za tačno, nepristrasno i pouzdano izvještavanje javnosti i za rad u svim dijelovima svijeta, uključujući i poprišta sukoba gdje svakodnevno svoje živote izlažu riziku“, poručio je Erdogan u čestici.

Uz čestitke je Erdoga izrazio i uvjerenja da će AA nastaviti napredak koji je zacrtan u Viziji razvoja „Jaka novnska agencija jake Turske“ koja za cilj ima da do 100. rođendana ova medijska kuća uđe među pet najboljih svjetskih agencija.

AA su osnovali Halide Edip i Yunus Nadi, njeni prvi izvještači koji su postavili temelje novinskoj agenciji koja danas djeluje na globalnom nivou.

Trenutno AA objavljuje vijesti na turskom, engleskom, arapskom, BHS jezicima, ruskom, kurdskom, francuskom, albanskom, makedonskom, perzijskom jeziku.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top