Vijesti iz zemlje

Anadolu Agency i novinar Denis Džidić dobitnici priznanja UNIMR “Nino Ćatić”

- Udruženje novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić“ dodijelilo je plakete u povodu 29. augusta, dana rođenja poznatog srebreničkog spisatelja i novinara. Ovogodišnji dobitnici su Agencija Anadolija (Balkan) i novinar-istraživač Denis Džidić

Udruženje novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić“ dodijelilo je plakete u povodu 29. augusta, dana rođenja poznatog srebreničkog spisatelja i novinara, a ovogodišnji dobitnici su Anadolu Agency (AA) i novinar-istraživač Denis Džidić.

Dodjela plakete upriličena je u uredu Regionalne direkcije za Balkan Anadolu Agency (AA) u Sarajevu, a priznanje koje su uručili predstavnici udruženja u ime ove medijske kuće primio je direktor regionalne direkcije AA, Hakan Celik.

Iz UNIMR “Nino Ćatić“ naglasili su kako Anadolu Agency, osim što prati događaje za koje je zainteresovana i većina drugih medija, kontinuirano izvještava iz onih dijelova BiH odakle nedostaje informacija.

“Bez prisustva ekipa ove medijske kuće, mnogi događaji u mnogim dijelovima naše zemlje ne bi dospjeli do javnosti. Ovo je dodatno značajno kada se ti događaji odnose na kulturu sjećanja. Mnoga podsjećanja na period agresorskih nasrtaja na BiH i počinjene zločine, ali i na pobjede branitelja u mnogim mjestima širom BiH, ne bi bila zabilježena da nije bilo višečlanih ekipa Anadolu Agency. Ovim se popunjava praznina koja je nastala nezainteresovanošću nekih drugih medija, čak i onih od kojih se to, zbog prirode njihovog postojanja, očekuje. Priznanje je zasluženo tim više što ovakvi izvještaji nisu bitni samo kao puki medijski proizvod, već su presudni za kvalitet kolektivnog sjećanja, a onda i određenje naroda koji je pretrpio zločine“, poručili su iz udruženja.

Direktor Regionalne direkcije AA za Balkan Celik je kazao da je iznimno počastvovan zbog prilike da u ime Anadolu Agency može primiti priznanje.

“Međutim, istovremeno mi je i jako žao. Želio bih da je Nino živ i da je s nama, da se nije desio genocid u Srebrenici i da nismo dobili ovu plaketu, nego da s Ninom sjedimo i razgovaramo o budućnosti. U Srebrenici su od strane agresora oduzeta najmanje 8.372 života, to znači isto toliko budućnosti i planova”, rekao je Celik.

Podsjetio je kako za Anadolu Agency izvještavanje iz Srebrenice, o Srebrenici, kao i iz drugih dijelova BiH, koje se tiče perioda od 1992. do 1995. godine, predstavlja odgovornost.

“Nastavićemo istim i pojačanim tempom. Time pokazujemo da smo na strani pravde”, rekao je Celik zahvalivši na dodjeli plakete u svoje i u ime kolega Anadolu Agency (AA).

Dodjeljivanje plakete direktoru Balkanske istraživačke mreže u BiH Denisu Džidiću, iz UNIMR “Nino Ćatić” obrazložili su njegovom posvećenošću u praćenju pravnih i medijskih istraživanja ratnih zločina, te njihovih procesuiranja.

“Novinar i istraživač Denis Džidić je uspio ovladati značajnim dijelom građe koja se odnosi na činjenični i pravni aspekt suočavanja sa prošlošću u BiH. Pozicija u oružanim strukturama optuženih i osuđenih za ratne zločine, njihovo djelovanje tokom rata, a posebno informiranost o sudskim procesima i njihovim epilozima, znanje je koje je dragocjeno u postratnoj BiH, a koje dobitnik plakete posjeduje i nesebično diseminira kroz vlastite medijske radove i analize za druge medije. Uzme li se u obzir i Džidićevo poznavanje strukture i događanja u bosanskohercegovačkom pravosuđu, jasno je zbog čega je zaslužio priznanje”, pojasnili su iz UNIMR “Nino Ćatić“.

Zbog Džidićevog odsustva iz BiH, dodjeli priznanja je prisustvovala njegova kolegica, novinarka BIRN-a Emina Dizdarević.

“Iznimno sam počastvovan i zahvalan na plaketi koju su mi dodijelile kolege. Teme suočavanja s prošlošću i pravosuđa su obilježile prošlu godinu u BiH i drago mi je da se rad BIRN-a BiH na tom polju prepoznao”, objasnio je Džidić u dostavljenoj poruci.

I Dizdarević je izrazila zahvalnost što je i na ovaj način prepoznat rad BIRN-a kao objektivan, kao rad koji upoznaje javnost sa sudski utvrđenim činjenicama, sa svim onim što je i Haški tribunal utvrdio.

Nihad Nino Ćatić rođen je 29. augusta 1969. godine. Nakon slanja posljednjeg izvještaja 10. jula 1995. godine u kojem je upozorio na ono što će se od sutradan dešavati u Srebrenici, krenuo je prema slobodnoj teritoriji pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine. Majka Hajra još uvijek traga za njegovim posmrtnim ostacima.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button