Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Amnesty International: Presuda o zabrani nikaba kazna za žene koje izražavaju vjerska uvjerenja

Amnesty International: Presuda o zabrani nikaba kazna za žene koje izražavaju vjerska uvjerenja

Odluka Evropskog suda za ljudska prava o zabrani nošenja nikaba u Francuskoj poručuje ženama da nemaju pravo na slobodno izražavanje vjerskih uvjerenja u javnosti, te je veoma negativna odluka, saopšteno je danas iz Amnesty Internationala

LONDON (AA) – Odluka Evropskog suda za ljudska prava o zabrani nošenja nikaba u Francuskoj poručuje ženama da nemaju pravo na slobodno izražavanje vjerskih uvjerenja u javnosti, te je veoma negativna odluka, saopšteno je danas iz Amnesty Internationala, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Odluka Evropskog suda za ljudska prava o nošenju nikaba u Francuskoj je kazna za žene koje izražavaju svoja vjerska uvjerenja”, navodi se u saopštenju Amnesty Internationala.

“Obrazloženje suda uznemirava sve one koji cijene slobodu izražavanja. Ukoliko se ova odluka pojednostavi, ona bukvalno poručuje ‘ne možete nositi nikab, jer on uznemirava druge ljude'”, ističe u saopštenju program direktor Amnesty Internationala za Evropu i Srednju Aziju John Dalhuisen.

U saopštenju se podcrtava i to što na odluku Evropskog suda za ljudska prava nema prava žalbe.

“Sve i da se zabrana slobode izražavanja ili izražavanja vjerskih uvjerenja pokaže ispravnom, Amnesty International vjeruje da francuski zakoni nisu ni potrebni niti ispravni. Amnesty International poziva sve relevantne institucije i zvaničnike da zabrane ovu vrstu diskriminacije”, ističe se u saopštenju Amnesty Internationala.

Evropski sud za ljudska prava presudio je danas u korist Francuske u slučaju zabrane nošenja nikaba u toj zemlji. U obrazloženju sudske odluke navedeno je da Francuska nije prekršila niti jednu tačku Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Anadolija

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top