Vijesti iz zemlje

Amina Planić – oličenje islamskog načina djelovanja žene u modernom društvu

Amina Planić rođena je u Tuzli 2.5.1977. gdje je završila osnovno i srednje obrazovanje, a Islamski pedagoški fakultet završila je u Zenici. Živjela je islam od malih nogu, tako da joj ni brak ni bračne obaveze nisu bile prepreka da na tom putu i dalje radi.

Majka je četvero djece, što bi većini žena bio dovoljan izgovor da se ničemu više ne mogu predati, ali Amina je bila dokaz da mogu i moraju. Bila je oličenje islamskog načina djelovanja žene u modernom društvu. Krajnje požrtvovana da svaki projekat krajnje profesionalno, odgovorno i sa posljednjim atomima snage uradi, što joj je bio moto i što je i od drugih u svom timu očekivala, 100% – tni učinak. Vrijedna, ustrajna, poštena, iskrena, pouzdana, kreativna, komunikativna, brižna …lista je preduga.

Kada bi se ženi u 21. stoljeću dodjeljivala diploma za slijeđenje i požrtvovanost u radu i u vjeri, Amina bi bila prvakinja u tome. Sestra, ne samo rođena, nego sestra hijadama Bošnjakinja koje su u njoj vidjele uzor, žena koja je znala i mogla, htjela i umjela, bila je jedna od onih koje se rode jednom u stotinu godina. Organizirala je desetine seminara, predavanja, kurseva, klubova, radionica…sve to je crpilo snagu koju je Amina nalazila u okrilju snažne vjere. Veliki aktivista na raznim poljima; dok su drugi oklijevali, kritikovali i odugovlačili ona je radila, o čemu svjedoče i rad i trud, ljudi i mjesta koje je dodirnula i hodila. Zasigurno će budućim generacijama direktorica Tesnima biti jako teško hodati u Amininim ”cipelama”.

Nakon nepuna tri mjeseca u komi, Amina je preselila na bolji svijet, tačnije 14.2.2017g. Molimo Uzvišenoga Allaha dž.š., da joj oprosti grijehe, primi njena dobra djela i uvede je u Džennet Svoj. Nama, kolektivu Tesnima bila je čast raditi u timu na čijem čelu je bila Amina, molimo Allaha da je primi u društvo odabranih robova, a nama podari pomoć i snage da nastavimo njenim stopama. Amin.

Povezani članci

Back to top button