Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Amer Bukvić na RCC-ovoj konferenciji o strategijama razvoja Jugoistočne Evrope

Amer Bukvić na RCC-ovoj konferenciji o strategijama razvoja Jugoistočne Evrope

„Podsticanje rasta kroz djelovanje na nivou regiona – Jugoistočna Evropa 2020“ naziv je konferencije koju je danas u Sarajevu organiziralo Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) s ciljem definiranja strategije razvoja ovog regiona. Amer Bukvić, član Upravnog odbora „Samita100 biznis lidera Jugoistočne Evrope i direktor BBI banke bio je jedni govornik iz BiH na panelu „Platforma za rast: Uloga privatnog sektora i donatora“.

Prezentirajući neke od ključnih smjernica za rast i razvoj, Bukvić je naglasio važnost regionalne saradnje i zajedničkog nastupa kompanija iz regije na trećim tržištima.

„Region Jugoistočne Evrope samo generiranjem nove vrijednosti koje ovaj dio Evrope posjeduje može pronaći svoje mjesto u globalnom lancu vrijednosti. Od krucijalne je važnosti da Vlade osiguraju ambijent za rad privatnog sektora i dolazak investicija. Smanjenje poreza, formiranje „one stop shopova“ za strane investitore, pokretanje privatno-javnih poslova dovelo bi do otvaranja novih radnih mjesta i pokretanja privrede“, kazao je, između ostalog, Bukvić.

Današnju konferenciju koja je dio projekta „Unapređenje saradnje u Jugoistočnoj Evropi kroz jačanje RCC-a“ organizovali su Centralnoevropska inicijativa i Sekretarijat Savjeta za regionalnu saradnju. Osim predstavnika Savjeta i CEI-a te diplomatskih delegacija zemalja njihovih učesnica u Sarajevu, na skupu su se okupili i partneri i akteri iz Regiona, predstavnici Evropske komisije i relevantih međunarodnih finansijskih institucija, agencija i privatnog sektora.

 

Akos.bA  

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top