Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Amer Bukvić: Kad investitori čuju za Balkan i BiH odmah se prepadnu

Amer Bukvić: Kad investitori čuju za Balkan i BiH odmah se prepadnu

Kad spomenete Balkan i BiH investitori se malo prepadnu, ali SBF upravo i predstavlja faktor stabilnosti te popravlja imidž regiona kako bi bio prihvatljiviji investitorima, kazao je Amer Bukvić, direktor BBI banke koja je i organizator pete Međunarodne investicijske konferencije (Sarajevo Bussines forum), piše bh. novinska agencija Patria.

SBF 2014 okupio je brojne investitore, političare i goste te je danas održano niz sastanaka i panel diskusija iz različitih oblasti. Bukvić je kazao je da je ovaj Forum velika platforma u kojoj učestvuju privatni sektor i država.

– Napravili smo liniju odbrane bh. ekonomije i mislim da je vrlo pozitivnan primjer saradnje privatnog i državnog sektora – kazao je Bukvić.

On je istakao da ovaj projekat ima podršku Predsjedništva BiH, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije i resornog ministarstva, te ambasada i drugih privatnih subjekata.

– Imamo podršku određenih segmenata politike. Njihov posao i jeste da osiguraju stabilno tržište u saradnji s privatnim sektorom. Investicije se dešavaju i u BiH, ali možda smo malo kritični prema nivou investicija. Slažem se da bi trebalo biti više i bolje. Mislim da je ovo put da se to promijeni, da se zemlja repozicionira – kazao je Bukvić i dodao da će rezultati doći samo treba biti strpljiv.

Današnjem otvaranju SBF 2014 prisustvovao je i Ejup Ganić, rektor SSST i dugogodišnji političar i član ratnog Predsjedništva RBiH. On je u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria kazao da je bila dobra atmosfera.

– Bilo je fino, nadajmo se da će biti nešto od toga – kazao je Ganić.

Između ostalog, SBF je prilika i za susrete zvaničnika, te je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija održao sastanak sa ministrom vanjskih poslova Katara Khalidom Bin Mohammed Al Atiyahom. 

 

nap.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top