Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Sportske novosti > Amel Tuka niže pobjede: Najbrži na mitingu u Švicarskoj

Amel Tuka niže pobjede: Najbrži na mitingu u Švicarskoj

Bosanskohercegovački atletičar slavio na mitingu u Bellizoni vremenom od minute i 45.80 sekundi

 

Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka, i večeras je potvrdio da se nalazi u odličnoj formi i da je jedan od najboljih trkača svijeta na 800 metara.

Nakon ovomjesečnih pobjeda na mitinzima u Velenju i Madridu, te na mitingu Dijamantne lige u Monte Karlu, Tuka je večeras slavio i na takmičenju u švicarskoj Bellizoni vremenom od jedne minute i 45.80 sekundi.

Drugo mjesto pripalo je Marokancu, Amineu El Manaouiju, koji je imao vrijeme 1:46.30, dok je treći u Švicarskoj bio danski atletičar Andreas Bube (1:46.32).

Kako je ranije kazao Tuka u razgovoru za Al Jazeeru, iako je otkazao nastup na mitingu Dijamantne lige u Londonu, večeras je nastupio u Bellizoni jer je to ranije obećao.

Bez pritiska

Također je naveo kako je nakon pobjede u španskoj prijestolnici dobio poziv da nastupi u Monaku, na elitnom takmičenju – Dijamantnoj ligi.

„Hvala Bogu nisam imao nikakav pritisak, bio sam opet rasterećen, opušten, iako su tu svi najbolji atletičari svijeta. Osjećao sam se nevjerovatno smireno i molio sam dragog Boga da mi podari sigurnost, smirenost i snage za taj nastup. Sama nevjerovatna atmosfera, konkurencija, sve se to podudarilo i mene ponijelo“, izjavio je Tuka.

Nije krio da je ogorčen odnosnom bh. vlasti prema njemu i drugim sportistima, ali ni svoju ljubav prema državi koju predstavlja.

„Ja je toliko volim, ali toliko nekad… Jednostavno, pogrešni ljudi upravljaju našom zemljom, u svim granama“, istakao je između ostalog.

Nakon nastupa u Švicarskoj, on se vraća u Italiju gdje se sprema za Svjetsko prvenstvo koje se održava u Pekingu od 22. do 30. augusta.

Tuka je rekorder BiH i Balkana, a prije nekoliko dana uspio je istrčati četvrto vrijeme Europe i 11. vrijeme svijeta na 800 metara.

Izvor: Al Jazeera

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top