Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Amel Tuka dobitnik nagrade Fondacije “Muradif Ćato”

Amel Tuka dobitnik nagrade Fondacije “Muradif Ćato”

Nagrada Fondacije “Muradif Ćato” za 2015. godinu Muslimanskog dobrotvornog društva “Merhamet” uručena je najboljem bh. atletičaru Amelu Tuki, javlja Anadolu Agency (AA).

Također, posthumno je uručena i nagrada za životno djelo nekadašnjem predsjedniku ”Merhameta” Edahu Bećirbegoviću. Nagradu je primila njegova supruga Razija.

Predsjednik HO “Merhamet” MDD Hajrudin Šahić istakao je da je za razliku od prethodnih godina Upravni odbor “Merhameta” imao vrlo lagan zadatak kada je u pitanju proglašenje najbolje osobe koja je afirmisala BiH u svijetu.

“To je bez sumnje naš atletičar koji je obradovao naciju, koji je priredio veselje i učinio veliki korak u afirmaciji BiH širom svijeta. Dakle, sasvim zasluženo, bez ikakvog komentara, sve riječi pohvale na račun našeg atletičara Amela Tuke od kojeg očekujemo da nas i u narednom periodu obraduje sa dobrim i lijepim rezultatima”, naglasio je Šahić.

Podsjetio je da je ovo 12. godina kako dodjeljuju nagradu, a prva je dodijeljena Aliji Izetbegoviću, a nakon njega i mnogim akademskim ličnostima i institucijama.

“Amel Tuka je najmlađi nagrađeni u plejadi istaknutih Bošnjaka koji su afirmisali BiH. Planiramo u narednoj godini da ova nagrada bude internacionalna. Ovu nagradu će dobiti i oni koji su učinili, uradili za BiH u periodu od 1992, do danas”, kazao je Šahić.

Upravni odbor je za 2015. godinu donio odluku da prvi put dodijeli nagradu za životno djelo koja je danas posthumno uručena Edahu Bećirbegoviću.

“Čovjeku koji je bez sumnje zadužio, ne samo ‘Merhamet’ nego cijelu državu”, dodao je Šahić.

Amel Tuka je novinarima kazao da mu nagrada znači mnogo.

“Drago mi je da su ti ljudi iz ‘Merhameta’ prepoznali sav taj moj trud i promovisanje ovog našeg naroda i predstavljanje u svijetu. Prijatno sam se iznenadio kada su me kontaktirali i kada su odlučili da meni daju to veliko prizanje”, istakao je Tuka.

Naglasio je da mu je trenutno sve podređeno treninzima.

“Ovdje sam došao sa treninga. Imao sam malu povredu noge, ali vratio sam se punom treningu. Sad samo sve mora biti podređeno treningu, ne smije se praviti nikakva greška”, poručio je Tuka.

U narednom periodu planira neke kraće trke u Italiji, ali zvanično se takmiči 28. maja u Americi.

Nagradu za Bećirbegovića primila je njegova supruga Razija koja je novinarima kazala da “je ovo priznanje doživjela jako pozitivno”.

“Nakon skoro osam godina došlo je priznanje, zvanično”, istakla je Razija.

Dobrotvor i vakif “Muradif Ćato” više od četiri decenije živi u Njemačkoj, ali na različite načine pomaže i do sada je u dobrotvorne svrhe u Bosni i Hercegovini poklonio oko milion i po eura.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com