Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Ambasador Makarević: Pakistan želi uvoziti municiju iz BiH

Ambasador Makarević: Pakistan želi uvoziti municiju iz BiH

Nedim Makarević, ambasador Bosne i Hercegovine u Pakistanu i Afganistanu, za Al Jazeeru govori o šansama za izvoz, mogućim investicijama

 

Razgovarala: Vedrana Maglajlija

Nedim Makarević ambasador je Bosne i Hercegovine u Pakistanu od 2013. godine, a bilateralna razmjena sa ovom zemljom od 2014. je utrostručena.

Proteklih sedmica boravio je u Sarajevu kako bi učestvovao na Sarajevo Business Forumu, promovirao svoju knjigu Influence of IT Security on banks’ competitiveness, ali i doveo filmske producente iz Pakistana koji žele snimati u BiH.

Za Al Jazeeru govori gdje vidi šansu kada je u pitanju izvoz u Pakistan, ali i situaciji u Afganistanu, gdje BiH ima mirovnu misiju.

  • Postali ste ambasador BiH u Pakistanu 2013. i u Afganistanu 2014. godine. To Vam je prva ‘pozicija’ u bh. diplomatiji te često za sebe govorite da ste nekarijerni diplomata, ali i da ste jako svestrani.

– Ja sam otišao iz Doboja u Njemačku 1992. i tamo završio fakultet. Onda sam počeo raditi na raznim inžinjerskim projektima za svjetske korporacije, većinom u Njemačkoj, ali sam radio u SAD-u i Francuskoj. Također, otvorio sam svoju firmu, doktorirao sam i profesor sam na jednom institutu u Njemačkoj. Imam nekoliko naučnih radova. Također sam se bavio karateom, te sam bio viceprvak Njemačke i viceprvak svijeta. Ideja je da koristim svo to iskustvo u diplomatiji, da pokažem da, iako smo mala zemlja, imamo ljudi koji mogu pokrenuti stvari. Recimo, bilateralna razmjena BiH i Pakistana od 2014. je utrostručena. Ja radim po jednostavnom receptu – tamo gdje ima problem, vidim šansu.

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Ambasador Makarević: Pakistan želi municiju iz BiH

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top