Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Ambasador Makarević održao predavanje na univerzitetu u Drammenu

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević održao je predavanje na univerzitetu u Drammenu, visokoškolskoj ustanovi nedaleko od Osla.

Ambasador Makarević održao predavanje na univerzitetu u Drammenu

U prepunoj sali univerziteta jugoistočne Norveške  ambasador Makarević je iskazao  zahvalnost za podršku i pomoć koju je Norveška kontinuirano pružala i pruža Bosni i Hercegovini i njenim građanima kroz različite humanitarne projekte (npr. projekte deminiranja), te projekte podrške sudstvu, projekte rekonstrukcije, izgradnju tehnoloških centara te svu dosadašnju pomoć obnovi BiH.

Posebno je naglasio važnost i značaj obrazovanja te potrebu povezivanja naših i norveških univerziteta, što će u svakom slučaju biti jedan od njegovih fokusa tokom mandata.

Osvrnuo se i na tešku blisku prošlost BiH te njenu EU i NATO perspektivu, kao i značaj norveške podrške u tim procesima.

Obraćanje ambasadora Makarevića je bilo u sklopu predavanja Amora Mašovića koji je izlagao o radu Instituta za nestala lica u Bosni i Hercegovini. Nakon Mašovića predavanje je održao i Enver Đuliman koji je devedesetih godina došao u Norvešku, a koji već 21 godinu radi za Helsinški komitet. Tema je bila „Sud u Hagu: Očekivanja i rezultati“. Đuliman je direktor je odjeljenja za edukaciju iz ljudskih prava i mirovno obrazovanje.

FENA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com