Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Ambasador Makarević o koronavirusu: Stojimo na usluzi našim građanima u Norveškoj

Ambasador Makarević o koronavirusu: Stojimo na usluzi našim građanima u Norveškoj

edim Makarević, ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj, obratio se javnosti vezano za pandemiju koronavirusa.

– Dragi zemljaci u Norveškoj, svjedočimo eskalaciji pandemije korone virusa. U posljednjih 48 h situacija u Norveškoj se drastično promijenila. Od 12. marta pa sve do 26. marta 2020, zatvorene su sve obrazovne ustanove (obdaništa , osnovne i srednje škole i fakulteti), zatvoreni su barovi, kafići i restorani, odgođene su sve društvene i kulturne manifestacije. Od pojave Korona virusa u Norveškoj institut za javno zdravlje Norveške redovno je izvještavao javnost o broju zaraženih i putem medija informisao stanovništvo o načinu prijavljivanja sumnjivih slučajeva, konstatujući da je najviše zaraženih evidentirano u zapadnom dijelu zemlje. Institut za javno zdravlje Norveške je otvorio Informativni servis za prijavljivanje slučajeva oboljelih natelefon 116 117 i telefon za konsultacije 815 55 015, rekao je Makarević i dodao:

– Posljednji podaci Instituta za javno zdravstvo ukazuju da je povećan broj oboljelih i u Oslu i u Centralnom dijelu Norveške, a evidentan je slučaj zaražavanja lica koji nisu bili u neposrednom kontaktu sa strancima i licima koja su došla iz zaraženih područja u inostranstvu. Ohrabrujuća vijest koju prenosi Institut za javno zdravlje Norveške je da su većina zaraženih sa blagim simptomima i da mnogi od inficiranih ovim virusom će preboljeti infekciju a da sami nisu ni svjesni da su zaraženi. Inače, u Norveškoj su zabilježeni i prvi smrtni slučajevi korona virusom sa tendencijom rasta. Ipak najveće restrikcije Norveška je uvela na međunarodnom aerodromu u Oslu, gdje će svi putnici sa nerezidentnim boravkom biti vraćeni na svoje polazne destinacije ili će se suočiti sa dvosedmičnim obaveznim karantinom, a oni rezidentni će po povratku u Norvešku odmah biti upućeni u dvosedmični karantin čak i ako nisu pozitivni na Korona virus. Od sutra avio saobraćaj u Norveškoj će biti gotovo potpuno zatvoren. Ako ste u tranzitu i imate s tim u vezi poteškoće, molim Vas javite se našoj ambasadi na: +47 22 54 09 60 ili +47 22 54 09 61. Tačno je da je u međuvremenu većina ambasada u Oslu ili zatvorena ili radi sa smanjenim kapacitetom ili radi virtualno dakle ne u direktnom dodiru sa strankama.

Naš ambasador u Norveškoj poručio je da je ambasada u Oslu otvorena puno radno vrijeme.

– Želim naglasiti da je naša ambasada u Oslu za vas otvorena puno radno vrijeme kao i uobičajenim okolnostima bez ikakvih restrikcija. Stojimo vam na usluzi, tu smo za vas i dat ćemo sve od sebe da vam pomognemo što je moguće bolje. Hvala i svako dobro Vam želimo, saopćeno je iz kabineta Ambasade BiH u Norveškoj.

FENA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top