Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Alumnisti Škole za političke studije Vijeća Evrope posjetili Ambasadu BiH u Oslu

Alumnisti Škole za političke studije Vijeća Evrope posjetili Ambasadu BiH u Oslu

Ambasada Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj ugostila je grupu Alumnista Škole za političke studije Vijeća Evrope iz BiH i Crne Gore koji borave u studijskoj posjeti Oslu od 11. do 15. marta.
Vezani članci:
Crnadak naredio Ambasadi BiH u Washingtonu da sa stranice ukloni aplikaciju Pravopisa bosanskoga jezika
Posjeta je organizirana u okviru projekta “Strenghtening Democratic Standards within the Political Parties and Role of the Young Leaders” (“Jačanje demokratskih standarda unutar političkih stranaka i uloga mladih lidera”) koji podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške i Ambasada Norveške u BiH.

Ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević u obraćanju delegaciji govorio je o djelokrugu rada Ambasade te bilateralnim odnosima dvije zemlje, ekonomskoj i vanjskotrgovinskoj saradnji te podršci Norveške bh. razvojnim projektima.

Dio susreta bio je posvećen vanjskoj politici Norveške s težištem na odnos prema Evropskoj uniji, članstvu u Evropskoj ekonomskoj zajednici (EEZ) i Šengen zoni, ali i o odnosu Norveške prema strateškim saveznicima u okviru NATO-a (Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države).

Makarević je s gostima razgovarao i o odnosu Norveške prema Rusiji i tenzijama na sjevernoj granici, ali i o bh. dijaspori u Norveškoj i njenoj integriranosti u norveško društvo, kulturnim aktivnostima dijaspore te interakciji s BiH.

Okupljenima se obratio i koordinator Odjela za edukaciju o ljudskim pravima Helsinškog komiteta Enver Đuliman koji je naglasio da saradnja politike i civilnog sektora mora biti na adekvatnom nivou ukoliko se žele dostići demokratske vrijednosti.

Osvrnuo se i na pitanja iz oblasti obrazovanja, ocjenjujući da je potrebno napraviti iskorake u tom smislu te je predložio da se oformi neki oblik balkanskog ERASMUS-a (Fond koji podržava razmjenu studenata i nastavnog osoblja u Evropi).

Na sastanku je naglašen i značaj dijaspore u intelektualnom smislu, ali je ocijenjeno da BiH ne crpi te resurse koji su veoma poštovani u svijetu, saopćeno je iz Ambasade BiH u Norveškoj.

U delegaciji iz Bosne i Hercegovine bili su visoko rangirani predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Branimir Jukić, Branislav Borenović, Damir Mašić, Saša Magazinović, Senad Šepić, Vukota Govedarica, Zlatan Klokić, Lana Prlić, Milica Ristović-Krstić, Snježana Bursać-Novaković i Esad Mavrić.

FENA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top