Islamske temeU Fokusu

Allahovi pomagači

Vjernici monoteisti, prije nego li nastavite čitati dajte sebi odgovor na jedno pitanje, koja je cijena vaše vjere i ubjeđenja koje učite iz Knjige? Ako nije na prodaju, nastavite, i ovo što je iz jednog ubjeđenja preklopite sa svojim pa uočite da li ima sukoba.

Gdje ste glasni evropski borci za ljudska prava i njihovi saveznici, kojim kriterijima se rukovodite? Zar nema čovjeka vrijednog vaše podrške osim ako nije vaš politički promotor, feminist ili istospolni naklonjenik?

Nije li čovjek Selman el-Auda kao što je čovjek i Navaljni? Ne nalazite nikakva zla Navaljnom pa ste glasni i ustrajni za njegovom slobodom i slobodom njegova djelovanja, a dajte bar izrecite grijeh el-Aude i drugih što im uzeše slobodu! Ako ste sebi dali odgovor, čemu vas je odveo?

Vjernici monoteisti, prije nego li nastavite čitati dajte sebi odgovor na jedno pitanje, koja je cijena vaše vjere i ubjeđenja koje učite iz Knjige? Ako nije na prodaju, nastavite, i ovo što je iz jednog ubjeđenja preklopite sa svojim pa uočite da li ima sukoba.

العلماء ورثة الأنبياء Ovo su riječi poslanika Muhammeda a.s., „Učenjaci su nasljednici poslanîkâ.“ Da su ove riječi Poslanika a.s. usamljene ostale, bez daljnjeg objašnjenja, bila bi to manjkavost i nedorečenost. Islam je upotpunjen i usavršen u svim stvarima koje čovjek potrebuje i koje ga se tiču. Nakon što je Poslanik a.s. u oprosnoj hutbi od slušaoca tražio potvrdu da svjedoče njegovu misiju kompletiranom الا هل بلغت, اللهم اشهد „nisam li dostavio? Allahu moj budi mi svjedok!“, potvrdu je objavio i Allah riječima الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الْإِسْلَامَ دِينًا „Danas sam vam vašu vjeru usavršio i upotpunio vam Svoje blagodati, i zadovoljan Sam da vam Islam bude vjera.“ Neka svako pronađe i pročita Poslanikovu hutbu, preporučujem na engleskom i arapskom na stranici https://hadithoftheday.com/the-last-sermon/ uvidjet ćete da više vrijedi za današnjeg čovjeka nego li za one koji su slušali. Oprostite, i dozvolite da se vratimo temi, koji učenjaci su nasljednici? Dovoljna će biti tri odgovora koji su u harmoniji jedan s drugim, riječi Gospodara, hvaljen neka je On, إِنَّمَا يَخْشَى اللَّهَ مِنْ عِبَادِهِ الْعُلَمَاءُ „Doista se od robova Njegovih Allaha boje oni učeni“ tj., pravom bogobojaznošću, iskrenošću u tome i ustrajnošću. I riječi Poslanika a.s., odnosno cijeli tekst gore otpočetog hadisa إن العلماء ورثة الأنبياء، إن الأنبياء لم يورثوا ديناراً ولا درهماً إنما ورثوا العلم فمن أخذه أخذ بحظ وافر „Učenjaci su nasljednici poslanîkâ. Poslanîci nisu naslijedili ni dinar ni dirhem, već su naslijedili znanje. Ko god ga uzme, bit će mu dovoljna sreća.“ I treći odgovor je وَمَآ أَسْـَٔلُكُمْ عَلَيْهِ مِنْ أَجْرٍ ۖ إِنْ أَجْرِىَ إِلَّا عَلَىٰ رَبِّ ٱلْعَٰلَمِينَ „Ne tražim od vas nikakvu nagradu. Moja je nagrada samo u Gospodara svjetova.“ Ovaj treći odgovor su većina poslanîkâ nudila svojim narodima kada su im dostavljali uputu Gospodara. Alim koji posjeduje prva dva epiteta, te uz to potvrđuje trećim, dovoljan mu je pečat ako Bog da, da kod Allaha bude upisan kao ورثة الأنبياء – nasljednici poslanîkâ. Ova tri odgovora su vjerniku dovoljna za kriterij i kao uputa su dostatni. Naputci daleko prevazilaze ova dva primjera, brojni su, kako u Knjizi, tako u riječima poslanîkâ, pa i riječima istaknutih pređašnjih i savremenih mislilaca. Pomenuta tri primjera koji isključuju kolebljivce, gramzive, podanike opresivnih režîmâ, one koji ublažavaju Božiji zakon na uštrb dominacije nekog drugog, one koji se boje ljudi a ne Allaha, dovoljni su.

Biti učen u kontekstu Allahovih riječi podrazumijeva moral i čvrst stav a prethodi im oštroumnost, a takav čovjek po samoj pojavi biva primijećen, pa čak glas o njemu nadaleko i nerijetko prethodi sam lik. Prvenstveno takve najbrže uoče lešinari, koji nakon što nerijetko raščerupaju lik, jure i glas tog učenjaka da bi ga unuštili.

Dozvolite slikovit, aktuelan, mnogima iznenađujući prikaz, šta znači kada čovjekova vjera i ubjeđenje iz Knjige nemaju cijenu i nisu na prodaju, to vam je odgovor na vama postavljeno pitanje na početku. Vijest iz 2012. koju je prenio i BBC : Najviši sud u Moskvi potvrdio zabranu održavanja Parade ponosa na području glavnog grada Rusije idućih 100 godina. Obrazloženje: to bi izazvalo nerede u javnosti te zato što većina Moskovljana ne podržava takve manifestacije“.

Naravno da nećete pomisliti da vam je ovo poziv u kršćanstvo, njima njihova vjera a nama naša, njima njihovi svećenici (alimi) a nama naši imami (alimi), njima njihov božanski zakon, nama naš božanski zakon, a ta dva zakona nemaju konfrontacije u pogledu međuljudskih odnosa, i oba pozivaju moralu, čvrstom stavu i oštroumnosti. Oba su strogo oprečni nemoralu, razvratu, uništenju čovjekova života, časti, imovine.

Molim vas, usporedite primjer koji vam je predočen sa kur’anskim ajetom يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُونُوا أَنصَارَ اللَّهِ كَمَا قَالَ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ لِلْحَوَارِيِّينَ مَنْ أَنصَارِي إِلَى اللَّهِ ۖ قَالَ الْحَوَارِيُّونَ نَحْنُ أَنصَارُ اللَّهِ ۖ فَآمَنَت طَّائِفَةٌ مِّن بَنِي إِسْرَائِيلَ وَكَفَرَت طَّائِفَةٌ ۖ فَأَيَّدْنَا الَّذِينَ آمَنُوا عَلَىٰ عَدُوِّهِمْ فَأَصْبَحُوا ظَاهِرِينَ O vjernici, pomozite Allahovu vjeru, kao kada je Isa, sin Merjemin rekao havarijjunima (učenicima) ‘ko će me pomoći radi Allaha?’ Učenici su rekli: ‘Mi smo Allahovi pomoćnici!’ I neki od sinova Israilovih su povjerovali, a drugi nisu, pa smo Mi one koji su povjerovali – protiv neprijatelja njihova pomogli, i oni su pobijedili.

Pa gdje si ti o ummete Muhammedov a.s.? أَفَلَا يَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ أَمْ عَلَىٰ قُلُوبٍ أَقْفَالُهَا „Kako oni ne razmisle o Kur’anu, ili su im na srcima katanci!“

Ummete Muhammedov, svoj obraz si utamničio, porobio si one koji su ti istinu i strpljivost preporučivali. Stat ćeš pred svog Gospodara, to ti je obećano i neizbježno, i bit ćeš prozvan i pitan يَا مَعْشَرَ الْجِنِّ وَالْإِنسِ أَلَمْ يَأْتِكُمْ رُسُلٌ مِّنكُمْ يَقُصُّونَ عَلَيْكُمْ آيَاتِي وَيُنذِرُونَكُمْ لِقَاءَ يَوْمِكُمْ هَٰذَا ۚ قَالُوا شَهِدْنَا عَلَىٰ أَنفُسِنَا ۖ وَغَرَّتْهُمُ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا وَشَهِدُوا عَلَىٰ أَنفُسِهِمْ أَنَّهُمْ كَانُوا كَافِرِينَ “O skupe džinski i ljudski, zar vam iz redova vas samih poslanici nisu dolazili koji su vam ajete (dokaze) Moje kazivali i upozoravali vas da ćete ovaj vaš dan dočekati?” Oni će reći: “Mi to priznajemo na svoju štetu.” Njih je život na Zemlji bio obmanuo i oni će sami protiv sebe posvjedočiti da su bili nevjernici.“ Ko će sebi moći iznaći opravdanje? Ne dolaze li nam i danas ورثة الأنبياء nasljednici poslanîkâ koji kazuju i upozoravaju?

Za Akos.ba piše: Sedin Duranović

Povezani članci

Back to top button