Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Za djecu i omladinu > Allah ti je podario neograničene sposobnosti: Probudi ih i ne sputavaj!

Allah ti je podario neograničene sposobnosti: Probudi ih i ne sputavaj!

Buđenje sposobnosti ogleda se u shvatanju. Počni prvo sa shvatanjem i spoznaj ko si. Nakon toga prihvati sebe onakvog kakav jesi, jer lično prihvatanje jeste dio cijenjenja svoje ličnosti. Lično cijenjenje sastoji se od tri stvari. Prva je prihvatanje sebe onakvim kakav jesi. Druga je cijenjenje, tj. cijeni sebe svoje znanje, ideje i svoje iskustvo. I treća stvar predstavlja ličnu ljubav.

Kad voliš Uzvišenog Allaha, moraš voljeti i Njegov dar onakav kakav jeste. Dakle, trebaš voljeti sebe onakvog kakav jesi. Uzvišeni Allah ti je podredio nebesa i Zemlju i sve što se između njih nalazi. Prihvatanje sebe pomoći će ti da kreneš naprijed jer nećeš biti psihički sputan. Tako, ako te neko ponizi riječima da si visok, nizak ili debeo, ili se posmjehuju tvom imenu, ili imenima tvojih roditelja, sve to apolutno ne bi trebalo utjecati na tebe, već ćeš reći sam sebi: „Promijenit ću ono što mogu, a ono što ne mogu, zadržat ću i prihvatit onakvim kakvo jeste.“

Vrlo je lijepo u tom smislu rečeno: „Dragi Bože, pomozi mi da izmijenim ono što mogu, i da prihvatim ono što ne mogu promijeniti, i da spoznam razliku između to dvoje.“

Shvatanje je bit svega. Shvatanje je početak promjene. Promjena je početak razvoja, a razvoj je početak napretka. Napredak se neće desiti bez shvatanja , jer ako nisi shvatio svoje sposobnosti, nećeš ih ni upotrijebiti. Moraš shvatiti da ti je Allah podario neograničene sposobnosti koje moraš koristiti. Isto tako, moraju postojati i izazovi, jer mi se učimo i odrastamo na izazovima. Čovjek koji odraste vrlo lahko, bez izazova, većinom biva tjeskoban. Čak je 92% ljudi koji su bogatstvo naslijedili, nisu ga sami stekli, tjeskobno. Uzvišeni Allah kaže: „One koji budu vjerovali i dobra djela činili – Mi doista nećemo dopustiti da propadne nagrada onome ko je dobra djela činio.“ (El – Kehf, 30) Oni znanju za to, oni su sretni zato što su optimistični, a kad god su bili optimisti, uspjeh i blagostanje sami su dolazili njima ili su pak oni hitali njemu.

Izvor: „Probudi svoje sposobnosti i izgradi sebi budućnost“
Autor: Ibrahim Elfiky
Za Akos.ba priredila: Adela Kukić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top