Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Albayrak: Turska će iz krize izaći jača, ne treba nam MMF

Albayrak: Turska će iz krize izaći jača, ne treba nam MMF

Turski ministar trezora i finansija Berat Albayrak obećao je danas da će ova zemlja izaći „jača“ iz krize sa nacionalnom valutom pruzročene dimplmatskim sporom sa Sjedinjenim Američkim Državama i odbio mogućnost da će se obratiti MMF-u za pomoć, prenose turski mediji.

„Turska će iz ove krize sa nacionalnom valutom izaći jača”, kazao je Albayrak na tele-konferenciji koju je pratilo skoro 6.000 investitora.

„Nema plana koji uključuje MMF, fokusirali smo se na direktne investicije“, kazao je i dodao da će bankarskom sektoru biti pružena sva potrebna podrška.

Ankara neće praviti nikakve kompromise kada je u pitanju fiskalna disciplina a smanjenje inflacije ostaje top prioritet, kazao je dalje Albayrak. Svi ministri imaju mandat za smanjenje troškova a portfoliji za investiranje će biti revidirani, rekao je.

On je takođe najavio da Aknara očekuje jačanje veza sa Njemačkom i Kinom te da će im novi partneri pomoći da prevaziđu pogoršanje odnosa sa SAD-om.

Lira, iako još uvijek sa 34 posto izgubljene vrijednosti u odnosu na dolar ove godine, danas do 11 sati polako se približila iznosu od 5,95 prema dolaru.

biznisinfo.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top