Vijesti iz svijeta

Al-Nakba – Palestinska katastrofa nije počela 1948. godine

“Nakba (ili Katastrofa) nije počela 1948. Njeni počeci zabilježeni su prije više od dva vijeka…” Tako počinju četiri dijela serijala ‘Nakba’ – o historiji palestinskog egzodusa koji je doveo do prvog arapsko-izraelskog rata 1948. i uspostave države Izrael.

Još u 18. vijeku, 1799. godine, Napoleonovim pokušajem prodora u Palestinu, uz britansku pomoć, počinje se širiti ideja o povratku svih Jevreja na Svetu zemlju.

Izraelski i zapadni intelektualci, historičari i očevici iznose svoje viđenje historije tog nestabilnog poručja, gdje se pojavljuju i neki novi arhivski podaci i dokumenti koji su tek nedavno objavljeni prvi put. U drugom dijelu serijala pratimo događaje iz Palestine 30-ih godina prošlog vijeka, sukob između Palestinaca i britanske uprave zbog kontroverzog zakona koji je bio donesen.

 

{youtube}JUamg_1D24Q{/youtube}

Palestinski muftija Hadž Emin Husejini je, nakon pogibije imama El-Benne rekao: „Allah mu se smilovao, bio je čovjek koji je podsticao ljubomoru, ambicije i entuzijazam muslimana u borbi protiv kolonizatora koji su nasrnuli na Egipat i ostale muslimanske zemlje, radio je sve što je mogao na oslobođenju Egipta i svakog muslimanskog grada od kolonijalizma.“

 

 

 

Izvor: balkans.aljazeera.net

Povezani članci

Back to top button