Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Al Jazeera mreža obilježila 19. godišnjicu rada

Al Jazeera mreža obilježila 19. godišnjicu rada

Prošlo je 19 godina od kako je, početkom novembra 1996. godine, kanal Al Jazeera na arapskom jeziku krenuo s emitiranjem.

Nakon što je Al Jazeera Balkans osvojila Eutelsat nagradu People”s choice, priznanja je dobila i Al Jazeera America. Dobili su nagrade prestižnog magazina Editor and Publisher u tri kategorije.

Istovremeno, međunarodna medijska mreža Al Jazeera, u sjedištu u Dohi, obilježila je 19. godišnjicu rada svog prvog kanala, koji se emitira na arapskom jeziku. Ceremoniji je prisustvovao i katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al-Thani.

Najgledaniji u arapskom svijetu

Prošlo je 19 godina od kako je početkom novembra 1996. godine kanal Al Jazeera na arapskom jeziku krenuo s emitiranjem. U međuvremenu, postavio je visoke profesionalne standarde u novinarstvu i postao najgledaniji u arapskom svijetu. Proslava 19. godišnjice je održana u Al Jazeerinom sjedištu u Dohi.

“Tokom 19 godina našeg postojanja, ostvarili smo brojne uspjehe, ali smo se suočili i s brojnim izazovima. Poštovali smo visoke profesionalne standarde i principijelno se držali naše uređivačke politike”, istakao je predsjednik Upravnog odbora Al Jazeera mreže Al-Thani.

Al Jazeerine kamere i dopisnici su i ove godine bili na brojnim žarištima i zaraćenim područjima. Iz Jerusalema i sa okupirane Zapadne obale izvještavaju o protestima Palestinaca protiv najnovijih izraelskih sigurnosnih mjera. Al Jazeerini dopisnici prenose patnje sirijskih i drugih izbjeglica na njihovom putu ka zemljama Zapadne Evrope.

Na ceremoiji obilježavanja godišnjice su detaljno prezentirani i uspjesi koje Al Jazeera postiže na društvenim mrežama i predstavljeni su budući projekti.

Život, slobodan i dostojanstven

“Svako naše novo postignuće je i nova pobjeda slobode medija, a ujedno i novi poraz onih koji pokušavaju gušiti te slobode”, kazao je Al-Thani.

“Mi ne želimo krv na TV ekranu. Želimo prenositi život, slobodan i dostojanstven. Nadamo se da nas čeka ljepša budućnsot i da ćemo izvještavati o nekim novim generacijama koje će ostvariti svoje ambicije i snove”, zaključio je Yaser Abu Hilal, direktor TV kanala Al Jazeere.

Al Jazeera je na ovoj svečanosti dodijelila nagrade i odala počast nekolicini svojih uposlenika koji su svoj novinarski rad platili životom ili slobodom.

Izvor: Al Jazeera

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top