Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Al Jazeera Balkans predstavlja projekat “Sarajevo pod opsadom”

Al Jazeera Balkans predstavlja projekat “Sarajevo pod opsadom”

Povodom obilježavanja 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma medijska kuće Al Jazeera Balkans sa sjedištem u Sarajevu predstavlja projekat “Sarajevo pod opsadom”, piše Anadolu Agency (AA).

Riječ je o interaktivnoj web-platformi dostupnoj na bosanskom, srpskom, hrvatskom, engleskom, turskom i arapskom jeziku, a sastoji se od dokumentarnih filmova, fotogalerije, interaktivnih prikaza, mapa, videomaterijala, nagrađenih priča i ključnih informacija o slijedu događaja najduže vojne opsade jednog glavnog grada u modernoj historiji.

“Sarajevo pod opsadom” nudi i virtualni obilazak Tunela života i Historijskog muzeja u Sarajevu sa panoramskim (360°) snimcima lokacija, kao i jednostavno dijeljenje sadržaja na socijalnim mrežama.

Također, u okviru projekta predstavljene su infografike najbitnijih datuma opsade, lokacije najvećih masakra te mape s detaljnim informacijama o vojnim pozicijama sa kojih je Sarajevo granatirano i sa kojih su na građane pucali snajperisti, ali i priča o Olimpijskom i Muzeju djece Sarajeva.

Projekat obuhvata i priče o kulturi i kulturnim događajima u gradu pod opsadom, kao i nikad objavljena priča o Sarajevu pisca Abdulaha Sidrana, navode iz Al Jazeere Balkans.

Platformu možete pregledati na OVOM linku.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top