Vijesti iz zemlje

Aktivisti Tabačkog mesdžida posjetili povratnike u Višegradu

Dana, 02.03.2016. ekipa Tabačkog mesdžida je posjetila Višegrad, tj. Međeđu (džemat Kaoštice).

Dočekao nas je prelijep pejzaž brdovitog terena koji se uzdiže iznad nabujale Drine, obnovljene kuće povratnika i srdačnost mještana uzbuđenih zbog gostiju koji im dolaze. Mještanima koji su u socijalnoj potrebi smo podijelili 40 paketa sa hranom od naših redovnih sedmičnih priloga koje ste Vi nesebično donosili na halke. Domaćin nam je bio Bilal ef. Memišević koji nas je kratko upoznao sa životom Bošnjaka u Višegradu.

‘Višegrad je prije agresije na BiH imao oko 23000 stanovnika, od toga oko 14000 Bošnjaka. Nakon agresije broj stanovnika je oko 11000, od čega oko 1000 Bošnjaka, većina sa povremenim boravkom (stotinjak ih je prijavljeno u Višegradu kao mjestu prebivališta). 78 džematlija plaća članarinu IZ. Na opštini Višegrad je obnovljeno svih 9 predratnih džamija, jedna od njih i ona u Kaošticama čiji je džemat aktivan od 2005. U izgradnji su još dvije džamije na mjestu prijeratnih mesdžida. U gradskoj džamiji u ljetnom periodu na džumi bude i preko 100 džematlija.

Stanovništvo se uglavnom bavi stočarstvom i zemljoradnjom. Par Bošnjaka radi u Državnoj graničnoj službi BiH i jedna Bošnjakinja u Telekomu. Na području Višegrada je 17 djece Bošnjaka, 3 u gradu, ostalo većinom u Međeđi. Mještani su mišljenja da su zapostavljeni od vlasti iz Sarajeva i kako bi sistemska podrška doprinijela njihovom boljem položaju.’

Posebno se zahvaljujemo firmi General Logistic koja nam je pomogla oko prijevoza paketa.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button