EkonomijaKupujmo domaće i halal

Akreditacijski audit proveden u Agenciji za halal

Agenciju za certificiranje halal kvalitete u prvoj polovni mjeseca decembra posjetili su auditori Emirates International Accreditation Centre iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Razlog posjete bio je najavljeni kontrolni akreditacijski audit. Audit se izvodi s ciljem utvrđivanja rada i sposobnosti halal certifickacijskog tijela u poslovima halal ceritficiranja proizvoda i usluga u halal certificirnim kompanijama.

Ovom prilikom auditori EIAC-a su izvršili uvid u sistemsku dokumentaciju halal certificiranja, te se neposredno uvjerili u način audita i nadzora kojeg auditori i saradnici Agencije obavljaju u proizvodnim pogonima. Obavljene su posjete u 7 kompanija iz različitih proizvodnih djelatnosi na području Bosne i Hercegovina i Srbije gdje su auditori Agencije pokazali praktično znanje u obavljanu audita. Također, kompanije su pokazale visok nivo odgovornosti u ispunjavaju zahtjeva halal standarda.

Provjera i akreditiranje je obavljeno u skladu sa zahtjevima standarda: OIC/SMIIC 2:2019 Conformity Assessment – Requirements for Bodies Providing Halal Certification i GSO/ UAE.S 2055-2:2016 Halal products – Part 2: General Requirements for Halal Certification Bodies, koji uključuje obavezu primjene drugih ISO standarda, prevenstveno standarda ISO 17065:2015.

Status akreditovanog halal certifikacijskog tijela Agencija ima od 2017. godine, čime je omogućen nesmetan plasman halal proizvoda na tržište Ujedinjenih arapskih emirata za proizvode iz kategorija: klaonice peradi, sitne i krupne stoke; meso i mesne prerađevine; konzervirani, polutrajni i trajni proizvodi; te hemijski i biohemijski proizvodi, sapšteno je iz Agencije.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button