Vijesti iz svijeta

Akos.ba na obilježavanju 102. godišnjice Bitke na Čanakkalama

Danas je u turskom gradu Čanakkale organizovano obilježavanje 102. godišnjice od Bitke na Čanakkalama. Poznata Bitka na Galipolju je počela 18. marta 1915. godine i trajala je osam mjeseci. Osmansko carstvo je izvojevalo pobjedu nad brojnijom i materijalno opremljenijom vojskom Francuske, Velike Britanije i Rusije.

Obilježavanje 102. godišnjice je organizovano u dva dijela. Prvi dio je organizovan na stadionu u Čanakkalama gdje su se prisutnima obratili načelnik Čanakkala i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Predsjednik Erdogan je podsjetio preko 20.000 ljudi u publici da je duh Čanakkala živ i danas što se pokazalo hrabrošću turskog naroda da osujeti pokušaj vojnog udara 15. jula 2016. godine. Zapadu je poručio da kukavice ne mogu nikad podizati spomenike hrabrosti.

Drugi dio obilježavanja je bio u Memorialnom centru Čanakkale gdje se nalazi spomenik žrtvama poginulih u Bici na Galipolju.

Obilježavanju 102. godišnjice je prisustvovala i grupa učenika iz sarajevske osnovne škole “Edhem Mulabdić” te zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Suad Jusić.

Galeriju fotografija možete pogledati na našoj Facebook stranici.

Povezani članci

Back to top button