Vijesti iz zemlje

Ako je pojeftinilo gorivo, hoće li i hrana

Zadnjih nekoliko dana svjedočimo nižim cijenama goriva i građani naše zemlje očekuju da i cijene prehrambenih artikala, kao što su brašno, ulje, meso i mlijeko, isto tako budu jeftinije.

Međutim, nakon uvida u cijene u trgovinama hranom, pekare, restorane, pa i pijace, može se zaključiti da za sada nemam nikakvih korekcija.

Cijene na policama ulja koje je najviše poskupilo zbog krize, su nepromijenjene, pa je tako ulje i dalje po litru skuplje od pet KM, dok je prije krize bilo oko dvije KM.

Potrošači očekuju pojeftinjenja, s obzirom na najave struke koja kaže da niže cijene goriva sa sobom povlače pojeftinjenje hrane i drugih proizvoda.

– Konačno su pale cijene goriva koje je kod nas u odnosu na zemlje regije bilo najskuplje. Pad cijena goriva je zakasnio, one su mnogo ranije mogle biti korigovane. Sada je red da se odmah reaguje, da se isto ne desi s hranom. Nemojte da čekamo sutra, želimo već danas da vidimo kako padaju cijene hrane, jer smo zadnjih mjeseci bili dovedeni u jako lošu situaciju. Kupovalo se na komad, osnovno – kazala je za Preporod.info Sabira Mujkanović.

Smanjenjem cijena goriva  smanjuju se transportni, a dijelom i proizvodni troškovi, što bi značilo da to trgovci moraju ukalkulirati u cijene svojih proizvoda.

– Još uvijek cijene nismo promijenili, pitanje je kada će se to desiti i za koliko – kazao je za naš portal Edin Bajrić.

O mogućim pojeftinjenjima nikakvih informacija još uvijek nemaju ni u udruženjima potrošača, ali se nadaju da će do njih doći u narednom periodu.

(A.N./Preporod.info)

Povezani članci