U FokusuVijesti iz zemlje

Akika u Etiopiji za 155 KM

Akika je klanje kurbana povodom rođenja djeteta i jedan od islamskih propisa koji se vežu za novorođenče.

Akika je klanje kurbana povodom rođenja djeteta i jedan od islamskih propisa koji se vežu za novorođenče. S jedne strane, roditelji djeteta, žrtvujući akiku iskazuju svoju zahvalnost Allahu na darovanoj blagodati potomstva, a s druge strane akika predstavlja umiljavanje Allahu da radi prinesene žrtve sačuva život i zdravlje djeteta. Akika je dio sunneta. Poslanik s.a.v.s je rekao: ”Svako dijete ima svoju akiku. Pustite krv njegovoj akiki i uklonite sa njega neugodnost.” (hadis je zabilježio Buharija)

Za klanje akike važe svi propisi kao i za kurban kada je u pitanju odabir stoke (ovce ili koze). Akika se obično obavlja sedmi dan po rođenju djeteta, ali nema prepreke da se akika zakolje i poslije. Mišljenje jednog broja učenjaka je da se akika može zaklati sve dok dijete ne postane punoljetno.

Većina islamskih učenjaka je na stanovištu da se za muško dijete kolju dvije podjednake ovce, a jedna za žensko dijete. Praksa Poslanika s.a.v.s., kao i hadisi koji se odnose na akiku ukazuju na dozvolu i ispravnost klanja jedne ovce za muško dijete s tim da je preporučeno zaklati dvije ovce onom ko je u mogućnosti.

Mesom akike raspolaže se na isti način kao i s mesom kurbana.

Ukoliko želite pokloniti akiku najugroženijima u Etiopiji, možete to učiniti i posredstvom ureda Islamic Relief Bosna i Hercegovina do kraja ovog mjeseca. Cijena jedne akike je 155 KM.

Za sva dodatna pitanja kontaktirajte nas putem telefona 062/000-120.

Uplatu možete izvršiti na sljedeće načine:

Putem računa Ziraat Bank BH 186 000 107 243 4061

Primalac: Islamic Relief Worldwide Engleska Sarajevo

Adresa: Jukićeva 75, Sarajevo

Svrha uplate: Donacija za akiku – Etiopija

Lično u našem uredu, Jukićeva 75, Sarajevo

Hvala vam što nam pomažete da gradimo bolji svijet za sve nas.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button