Vi ste ovdje
Home > Ostalo > Obavijesti > Akcija darivanja krvi u Nahli

Akcija darivanja krvi u Nahli

 • Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla” u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH u ponedjeljak, 26. oktobra od 17 do 20 h organizira akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Više o darivanju krvi pročitajte u tekstu koji slijedi.
 • Svi znamo šta je krv. Svi smo se nekad u životu malo posjekli, udarili, ogrebali. Vidjeli smo krv, obrisali je i nastavili sa životom. Znamo da je svi imamo. Znamo da ono što jedemo ide u krv, a onda ona hrani sve ćelije u našem tijelu. Znamo i da se preko krvi izbacuju štetne materije iz tijela.

  Organizam zdrave odrasle osobe sam proizvodi dovoljne količine krvi. Prosječna odrasla osoba ima oko 5 litara krvi, koja cirkulira u zatvorenom krvožilnom sistemu čovjeka. Neophodna je za bilo kakvu funkciju organizma. Sastoji se od krvnih ćelija koje plivaju u krvnoj plazmi. Krvna plazma je tečni dio krvi i sastoji se od vode, karbohidrata, masti, hormona, minerala, vitamina itd. Krvne ćelije su: eritrociti (crvene krvne ćelije), leukociti (bijele krvne ćelije) i trombociti.

  Međutim, postoji jedna vrlo bitna činjenica: KRV JE LIJEK. Ona je nezamjenjiv lijek povrijeđenima, oboljelima od hemofilije, oboljelima kojima je potrebna hirurška intervencija itd. Krv je nemoguće proizvesti vještačkim putem, jedini izvor tog lijeka je ljudski organizam.

  To je razlog zbog kojeg se propagira darivanje krvi. Da bismo pomogli da se neko izliječi ne moramo biti ljekar, farmaceut, medicinski tehničar… Dovoljno je da imamo volju da pomognemo i da odemo DAROVATI KRV.

  Dobrovoljni, neplaćeni davatelj krvi je osoba koja daje krv, plazmu ili druge sastojke krvi dobrovoljno i zato nije plaćen niti u novčanom niti u nekom drugom obliku koji bi mogao biti zamjena za novac. Osnovna načela davanja krvi su: dobrovoljnost, anonimnost, solidarnost i besplatnost. U ovim načelima možemo prepoznati i načela davanja sadake, pa tako možemo gledati i na darivanje krvi. Dakle, svako od nas je potencijalni davatelj krvi isvako od nas može SPASITI ŽIVOT.

  Praktična strana davanja krvi

  Krv mogu davati sve osobe:

  • Dobrog općeg zdravstvenog stanja
  • Starosne dobi od 18 do 65 godina
  • Tjelesne mase min. 55 kg
  • Hemoglobina 135 g/L (muškarci), 125 g/L (žene)
  • Pulsa 50-100 otkucaja u minuti
  • Krvnog pritiska: sistolični 90-180 mm Hg, dijastolični 50-110 mm Hg
  • Muškarci mogu darivati krv svaka 3 mjeseca, tj. 4 puta godišnje
  • Žene mogu darivati krv svaka 4 mjeseca, tj. 3 puta godišnje


  Ukoliko osoba koja želi biti dobrovoljni davatelj iz bilo kojeg razloga ne može dati krv, ne treba biti očajna. Veliki značaj ima i samo animiranje porodice, prijatelja, poznanika na davanje krvi. Vrlo često je ljudima potreban vrlo mali poticaj da daruju krv. Ponekad nisu ni svjesni važnosti te aktivnosti. Ponekad su samo lijeni. Zato je vrlo bitno da svi budemo podsticatelji darivanja krvi.

  POSTUPAK KOD DAVANJA KRVI

  Davanje krvi je brz i jednostavan postupak. Čitav proces traje oko 30 minuta i odvija se u nekoliko koraka:

  • Evidencija dobrovoljnog davatelja krvi
  • Provjera količine željeza u krvi (kapljica krvi uzeta iz jagodice prsta)
  • Ljekarski pregled
  • Uzimanje doze krvi


  Preporučljivo je par sati prije davanja krvi doručkovati. Poslije davanja krvi također je dobro osvježiti se sokom i pojesti nešto lagano. Nije preporučljivo pušiti prije i poslije davanja krvi. Pušenje nakon darivanja može izazvati neugodne reakcije kao što su mučnina i osjećaj blage omaglice. Ove reakcije se javljaju usljed kratkotrajnog sužavanja krvnih sudova u mozgu (spazam).

  Davanje krvi ni na koji način ne šteti zdravlju davatelja sve dok se poštuju propisi za selekciju davatelja (datum zadnjeg darivanja, zadovoljavajući nivo hemoglobina u krvi, dobro opće zdravstveno stanje-ljekarski pregled). Zdrav organizam ima uvijek dovoljne količine krvi. Dobrovoljnim davanjem krvi ujedno kontroliramo naše zdravlje. Prilikom svakog davanja krvi, davatelj prolazi liječnički pregled, kontrolira nivo željeza u krvi, a njegova krv se testira na AIDS, hepatitis i sifilis. Određuje se i krvna grupa (A, B, AB, O; svaka može biti Rh + ili Rh -). Sav pribor koji se koristi pri uzimanju doze krvi (igle, PVC cijevi, PVC kese itd.) je sterilan i za jednokratnu upotrebu, tako da ne postoji mogućnost bilo kakve zaraze.

  Davati možemo:

  • Punu krv
  • Trombocite


  Najčešći način davanja je davanje doze „pune“ krvi. To znači da se u PVC kesu izvadi 450 ml krvi sa svim njenim sastojcima kao što su eritrociti, leukociti, trombociti i plazma. Proces davanja pune krvi je siguran i bezbolan i traje 8-12 minuta.

  Trombociti se mogu davati pomoću ćelijskog separatora. Ćelijski separator izdvaja određenu krvnu komponentu tako što krv iz jedne vene izlazi kroz PVC cijev i ulazi u plastični set koji se nalazi u ćelijskom separatoru. Ćelijski separator zatim centrifugiranjem izdvaja određenu komponentu krvi, a ostatak krvi vraća u venu druge ruke. Ovim procesom dobija se komponenta krvi visoke kvalitete i koncentracije. Proces davanja trombocita je također bezbolan i siguran kao i davanje pune krvi i traje nešto duže (30-40 min) od procesa davanja pune krvi.

  Dobrovoljni davatelji krvi su nacionalno blago svake zemlje. Oni su ti koji su spremni  da bezuvjetno daju dio sebe kako bi pomogli nekome nepoznatom. Oni su ti koji ne čekaju naknadu za to što pomažu. Možda ste i vi jedan od velikog broja primalaca, kojima je doza krvi bila neophodna da nastave sa životom. Možda ste vi nekada bili na operacionom stolu i niste ni svjesni da ste primili nečiju krv. Možda ste stradalnik u nekoj saobraćajnoj nesreći i izgubili ste puno krvi pa je neki nepoznati davalac bio uzrok vašeg preživljavanja. Možda je nečija krv zatrebala vašem djetetu… ili će nekada zatrebati.

  Zato, kad god smo u mogućnosti, stavimo sebi u amanet da ćemo darovati krv i tako dati sadaku na svoje tijelo koje svakodnevno koristimo ne razmišljajući kako je onima kojima je krv prijeko potrebna da bi vodili normalan život.

  Ukoliko do sada niste davali krv i želite postati dobrovoljni davatelj, možete to učiniti na više načina:

  • Krv se može dati u prostorijama Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine u terminu: ponedeljak – subota od  8.00 do 16.00 sati. (Kontakt podaci: Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine, Čekaluša 86, 71000 Sarajevo, www.ztmfbih.ba,  [email protected], tel: +38733567301)
  • Redovne akcije davanja krvi se provode u svim većim institucijama (državne institucije, obrazovne institucije, prostorije Crvenog križa, firme itd).
  • Krv se može dati na organiziranim akcijama davanja ili u nekoj od transfuzijskih ustanova u Bosni i Hercegovini.
  • Vrijeme i mjesto davanja se objavljuje putem javnih glasila, a samo mjesto davanja je obilježeno plakatima.


  Piše: Safija dr. Softić-Namas          

  DARUJMO KRV – BUDIMO VRIJEDNI NAZIVA ČOVJEK!  OČEKUJEMO VAS U NAHLI, U PONEDJELJAK, 26. oktobra 2015!

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top