Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Ahmed ef. Hrustanović pronašao sreću: Zašto sam napustio Sarajevo i vratio se u svoju Srebrenicu?

Ahmed ef. Hrustanović pronašao sreću: Zašto sam napustio Sarajevo i vratio se u svoju Srebrenicu?

Prije agresije na Bosnu i Hercegovinu na području općine Srebrenica bile su 23 džamije. Do sada je obnovljeno 18 džamija, a dvije su u fazi obnove. Jedan od šest srebreničkih imama je i Ahmed ef. Hrustanović

 

To je mlad čovjek i u Srebrenicu se vratio prije godinu dana sa suprugom Nudžejmom, kćerkom Aišom i sinom Fatihom. U srebreničkom genocidu Hrustanović je izgubio oca Rifeta.

Hrustanović je do 1993. godine živio u selu Miholjevine. Nakon pada kote Biljeg, u selu zbog stalnog granatiranja više nije bio moguć normalan život te se Hrustanovićeva porodica preselila u Srebrenicu

Spas u konvoju

– Nastanili smo se te 1993. godine u blizini školskog igrališta. Babo je našao u jednoj kući sobicu. I kad kao dijete vidiš grad, zgrade, asfalt, puno ljudi, osjetiš i da ti je lijepo bez obzira što je rat. Kada se desio masakr na igralištu to je bila prekretnica da babo pošalje u Tuzlu mene, mamu i sestru putem konvoja. Jesam imao šest godina, ali to su sjećanja koja nikad ne blijede. Sjećam se kao da je juče bilo, kad smo kretali za Tuzlu i babo trči za nama, a ja plačem i govorim: „Babo neću te nikad više vidjeti“. I tako je i bilo. I zadnjih nekoliko godina u svemu tome ja pronalazim snagu da radim što više, da budem bolji, smireniji i da se na taj način osvetim onima koji su željeli i mene i sve druge da ubiju – kaže Hrustanović.

Opširnije na portalu Faktor.ba:

Ahmed ef. Hrustanović pronašao sreću: Zašto sam napustio Sarajevo i vratio se u svoju Srebrenicu? (FOTO)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top