Historija i tradicija

“Agresija na istinu”, novi film Avde Huseinovića

Kroz relevantne dokumente, analize, intervjue sa eminentnim stručnjacima, film se bavi dešifrovanjem metodologije velikosrpske politike koja decenijama velike zločine počinjene od srpskih vojnih i policijskih snaga u Bosni i Hercegovini, negira i često pripisuje žrtvi

Dokumentarni film “Agresija na istinu”, autora Avde Huseinovića, bit će premijerno prikazan u sklopu obilježavanja 30. godišnjice masakra na Markalama, 5. februara, u 18.00 sati u sarajevskoj Vijećnici.  

Dokumentarni film obrađuje tematiku negiranja genocida i drugih oblika ratnih zločina na tlu Bosne i Hercegovine.

Kroz relevantne dokumente, analize, intervjue sa eminentnim stručnjacima, film se bavi dešifrovanjem metodologije velikosrpske politike koja decenijama velike zločine počinjene od srpskih vojnih i policijskih snaga u Bosni i Hercegovini, negira i često pripisuje žrtvi.

– Na brojnim sudskim procesima za ratne zločine, pokušalo se na osnovu historijskih falsifikata, lažnih svjedoka i vještaka sumnjivih namjera, dokazati da su naredbodavci i izvršioci velikih zločina bili samo žrtve teorija zavjere. U filmu otkrivamo, na koji način su Vlada entiteta RS i država Srbija, milionskim iznosima finansirale projekte negiranja i falsifikovanja historijskih činjenica, za koje postoje pravosnažne presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu i domaćih sudova – kazao je u izjavi za Fenu Avdo Huseinović.

On je naglasio da je na ovom filmu radio oko dvije godine. Dodao je i da je na filmu radila stadardna ekipa koja radi sa njim već 10-ak godina.

– Tematika filma je kontinuitet negiranja genocida i drugih oblika zločina na tlu BiH. Kontinutet koji traje još od vremena izvršenja samih zločina. Film ćemo prikazati  povodom obilježavanja 30. godišnjice masakra na Markalama, a film upravo priča o pokušaju negiranja Markala i pripisavanja tog masakra žrtvi.  Na osnovu dokumenata, činjenica, eksperata, uspjeli smo na jedan jako ozbiljan način stati na put brojnim lažima kad su u pitanju  Markale, Tuzlanska kapija, genocid u Srebrenici, ali i još nekoliko primjera izvršenja zločina u BiH – kazao je Huseinović.

Huseinović je do sada uradio više od 30 filmova koji se bave ratnom tematikom.

Govoreći o projektima na kojima trenutno radi, Huseinović je Feni kazao kako je počeo raditi film o rušenju džamija u BiH, a čija premijera se očekuje 2025. godine.

– Rušenje džamija je jedna prilično neobrađena tema kada je u pitanju video dokumentarna produkcija. Kako je sistemski organizirano, kako su sistemski srušene skoro sve džamije koje su se našle na okupiranoj teritoriji – kazao je Huseinović. 

akos.ba

Povezani članci

Back to top button