Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Agencija za certificiranje halal kvalitete: Počela primjena brzih testera za analizu halal proizvoda

Agencija za certificiranje halal kvalitete: Počela primjena brzih testera za analizu halal proizvoda

Agencija za certificiranje halal kvalitete najavljenim i nenajvaljenim kontrolama provjerava poštivanje implementiranih zahtjeva Halal standarda u pogonima kompanije. Naprednim laboratorijskim analizama se dodatno provjeravaju halal proizvodi. U svrhu unapređenja rada Agencija je od 2010. godine počela sa korištenjem brzih strip testera, poznatih kao Lateral Flow Strip.

 

“Prva smo i jedina institucija u regionu ove vrste koja primjenjue ovakve metode analize haram sastojaka u proizvodima. Ono što karakteriše brze testera za analizu haram sastojaka je brzina izvođenja analize, pri čemu se rezultati analize mogu dobiti za 5 do 10 minuta. Također ovi testeri su pogodni za korištenje na terenu, tj. analiza se može provesti direktno u pogonima firme” rekao je mr. Damir Alihodžić, šef odjela za halal certificiranje.

 

 

Najniža koncentracija koja može biti detektovana sa ovim metodama je 0,0125% za alkhol, 0,1% za svinjske proteine i masnoće, te 0,1% Genteski modifikovane organizme.

 

 

“U zadnjih nekoliko godina primjenom brzih testera urađeno je preko 400 analiza na prisustvo alkohola, svinjskih proteina, svinjskih masnoća i genetski modifikovanih organizama u različitim proizvodima gdje smo dobili negativne rezultate na pomenute sastojke.Također neophodno je napomenuti da je izvršena validacija ovih metoda pri čemu su korištene ELISA i PCR, kao metode za validaciju, odnosno potvrđivanje rezultata. Agencija za certificiranje halal kvalitete posjeduje rezultate ove validacije” rekao je mr. Alihodžić.

 

Važno je istaknuti da se brzi testeri mogu koristiti za detekciju haram sastojaka i u jelima i pićima koja se pripremaju u restoranima i drugim objektima, saopćeno je iz Agencija za certificiranje halal kvalitete.

 

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top