Ekonomija

Agencija za certificiranje halal kvalitete na World Halal Summit Malaysia

World Halal Summit (WHS) predstavlja skup iz oblasti halal industrije koji okuplja istaknute ličnosti i vodeće institucije iz oblasti halal industrije u svijetu. Ovogodišnji WHS se održava od 1-4. aprila u Kuala Lumpuru, Malezija.

 

Samit obuhvata nekoliko zasebnih događaja kao što su: JAKIM – Internacionalna konvencija halal certifikacijskih tijela, Akademski i naučni halal forum, Forum halal certifikacijskih tijela, Svjetska halal konferencija, MIHAS – Halal sajam i poslovni susreti. Tema samita je: “Energising the Halal Ecosystem”.

Agencija za certificiranje halal kvalitete učestvuje u radu Foruma halal certifikacijskih tijela zajedno sa predstavnicima vodećih svjetskih standardizacijskih i certifikacijskih organizacija. U okviru panela “Usklađivanje Halal standarda – nemoguć san?” i“Integritet halal sistema u nemuslimanskim zemljama” direktor Agencije, gospodin Amir Sakić u svojstvu “Key personel” predstavio je iskustva Agencije u oblasti halal standardizacije, izgradnje i održavanja integriteta halal sistema u Bosni i Hercegovini. U proteklih devet godina Agencija je u saradnji sa institucijama i pojedincima realizirala ključne korake u procesu izgradnje halal sistema počev od izrade nacionalnog Halal standarda, prilagođavanja zakonske regulative do osiguranja uvjeta za normalno funkcioniranje halal industrije i tržišta. Uporedo sa navedenim postignućima, Agencija je uz podršku Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine aktivno sudjelovala u izradi Halal standarda islamskih zemalja te evropskog halal standarda, što predstavlja unikatno iskustvo koje imaju još samo predstavnici turskih instituta za standardizaciju i akreditiranje.

Organizator World Halal Summit je Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine (MITI), Vanjsko-trgovinska komora Malezije (MATRADE), Halal industry development corporation(HDC), Ministarstvo za vjerske poslove (JAKIM) i Internacionalni islamski univerzitet Malezije (IIUM).

World Halal Summit otvorio je gospodin Najib Razak Datuk Seri, premijer Malezije, saopćeno je iz Agencije.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button