Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Aferim: Mektebska djeca sakupila novac, kupila i podijelila svoj kurban

Aferim: Mektebska djeca sakupila novac, kupila i podijelila svoj kurban

Iz Bos. Dubice nam stiže jedna veoma zanimljiva priča čiji su glavni akteri mektebska djeca i njihov vrijedni muallim.
Naime, polaznici mekteba su cijelu proteklu godinu skupljala novac, a potom su ovog Kurban-bajrama od ušteđevine kupila kurban koji su podijelili svojim komšijama i rodbini.

Vrijedi istaći da je ova ideja po mnogima unikatna na našim prostorima i šire, te da se kroz nju ostvaruju brojni pedagoške, ali i opće društvene koristi.

Kroz proces štednje za kupovinu kurbana, učitelji su dječije duše oplemenili usvajanjem novih znanja o važnosti pomaganja siromašnih, darežljivosti, važnosti žrtvovanja, plemenitosti rada i privređivanja, propisa vezanih za kurbane, odabranosti međusobne ljubavi, saradnje i podrške, poštovanja starijih, ali i mlađih vršnjaka, te ljepotama islama koji čovjeka uči da bude milosrdan, velikodušan i saosjećajan s potrebama drugih.

Zanimljivo je istaći da su djeca u mektebsku kasu smijela donijeti samo novac koji su isključivo zaradili, a ne hedije ili poklone.

žTime se kod djece razvijao osjećaj za vlastiti trud i doprinos, jačali se osjećaji samopouzdanja i samopoštovanja i stjecale se korisne radne navike čime je mektebska nastava načinila iskorak u praktičnom smislu i pretočila se u usvajanje vještina koje dijete može aplicirati u svom svakodnevnom životu.

Najzaslužniji za ovaj predivan projekat je glavni dubički imam mr. Safet-ef. Beganović (MIZ Bos. Dubica) koji je djeci predložio ovu ideju, učestvovao u njenoj realizaciji, ohrabrivao mališane i pružio im ruku pomoći kad god je to bilo potrebno. Svakako da ovaj angažovan muallim i predvodnik džemata zaslužuje posebne pohvale zbog kvalitetnog iskoraka i inovativnih ideja kojima je obogatio i ukrasio mektebsku nastavu.

Nadamo se da će slične ideje pronaći plodno tlo i na području drugih medžlisa naše IZ.

„Moram istaći da smo ponosni na našu djecu koja su pokazala zavidan stepen strpljivosti, požrtvovanja, vrijednog rada i zalaganja. Kao muallima posebno me raduje kad vidimo da naši odgojni napori daje rezultate i na djeci vidimo plodove tog rada.

Vidjeli smo potencijalnu veliku korist u sprovođenju ovakvog projekta na području MIZ Bos. Dubica, jer se radi o mjestu gdje dosta ljudi živi u teškim uvjetima i kurbansko meso im zaista mnogo znači. Zajedničkim snagama su djeca uspjela da sakupe potrebna sredstva, a potom učestvuju u pripremi kurbana i njihovoj podjeli, što je svakako za njih posebno i nezaboravno iskustvo.

Naša je obaveza bila da budemo uz njih, usmjeravamo i pomažemo. Hvala Allahu, dž.š., sve se je okončano na zaista divan i uspješan način, na zadovoljstvo djece, njihovih porodica, ali i nas kao muallima“, izjavio je glavni dubički imam, mr. Safet-ef. Beganović.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top