Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Admir Mulaosmanović za Radio BIR: “Knjiga ‘Alija Izetbegović – jahač apokalipse ili anđeo mira’ je pamfletić!”

Admir Mulaosmanović za Radio BIR: “Knjiga ‘Alija Izetbegović – jahač apokalipse ili anđeo mira’ je pamfletić!”

U programu Radija BIR gostovao je dr. Admir Mulaosmanović, naučni saradnik u Institutu za istoriju u Sarajevu, odnedavno i predavač na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu.

Povod za ovaj razgovor je knjiga „Alija Izetbegović – jahač apokalipse ili anđeo mira“ autora Mustafe Čengića, koja je krajem oktobra promovisana na Akademiji nauka i umjetnosti BiH.

Dr. Mulaosmanović iznio je niz zamjerki na knjigu g. Čengića, napominjući da je nakon njenog čitanja u više navrata u medijima komentarisao njen sadržaj. I ovaj put dr. Mulaosmanović nedvosmisleno je odbacio Čengićev suženi kontekst opterećen prepoznatljivom ideološkom matricom: ”Knjiga ima puno stavova, ocjena, vrlo oštre kritike koja ničim nije poduprta. Način na koji je obrazlagao historijske fakte je među najznačajnijim nedostacima. Autor Mustafa Čengić je u istraživanja krenuo apsolutno suprotno od onoga što navodi, a to je čista i jasna pozicija da je Alija Izetbegović negativac i osoba koja je donijela zlo BiH i Bošnjacima. Pozivao se na istinu, ali svo to njegovo traganje bilo je u cilju da dokaže početnu tezu o negativnom djelovanju Alije Izetbegovića. I s te ucrtane i zadane linije i ideološke matrice, on to nije uspio”, obrazložio je Mulaosmanović.

Poslušajte snimak emisije:

Knjigu je nazvao ”neizazovnim štivom, ogoljenim djelom” koje pripada pamfletu: ”Sve to ovu knjigu uvrštava u red pamfleta, ili pamfletića što će kao takvo ostati zapisano u publicistici, i ništa više od toga. Knjizi se željelo dati na pažnji kroz promociju i recenzente. I tu je jedna gorčina jer je jedno djelo koje to ne zaslužuje, promovirano u Akademiji nauka i umjetnosti BiH, i to od strane nekih univerzitetskih profesora”, zaključio je dr. Admir Mulaosmanović.

Admir Mulaosmanović magistrirao je s temom “Bihaćka krajina 1971–1991. utjecaj politike i političke elite na privredni razvoj”, a doktorirao pod mentorstvom prof. dr. Ive Banca na Sveučilištu u Zagrebu s temom “Politička djelatnost Alije Izetbegovića od osnivanja SDA (1990) do povlačenje iz Predsjedništva BiH (2000)”.

Emisiju uredio i vodio Ismet Bećar.

bir.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top