Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Admir ef. Muhić: Migranti su ka Hrvatskoj krenuli iz očaja, bojimo se eskalacije situacije

Admir ef. Muhić: Migranti su ka Hrvatskoj krenuli iz očaja, bojimo se eskalacije situacije

Admir ef. Muhić
Migranti koji se nalaze na granici Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj su krenuli iz očaja, jer su temperature sve niže i niže, a oni nemaju adekvatnih uslova za smještaj i boravak zbog čega se bojim da bi situacija u narednom periodu mogla još više eskalirati, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Admir efendija Muhić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Karlovac.

U poslijepodnevnim satima efendija Muhić namjerava doći do granice sa hrvatske strane, te ukoliko bude uslova, preći u BiH kako bi se na licu mjesta upoznao sa aktuelnom situacijom vezano za migrantsku krizu.

S obzirom na to da se mjesto Maljevac u Hrvatskoj nalazi svega osam kilometara od granice sa BiH, u vrijeme razgovora sa efendijom Muhićem čuo se helikopter hrvatske policije koji, kako on kaže, djeluje u “kriznim situacijama”.

“Mi smo svjedoci svih događanja. To se događa nama pred očima i pred očima cjelokupne javnosti koja nije osjetljiva za ovo pitanje, usudio bih se tako reći. Zašto tako mislim? Jer, svakodnevo dolaze autobusi migranata u Veliku Kladušu i Bihać i svakodnevno pokušavaju preći granicu. Mi njih susrećemo po cestama, bilo po noći ili danju. Više se ne raspoznaje kojim rutama idu. Bitno im je preći granicu. Mi to vidimo, mi to osjetimo. Pomoći im ne smijemo jer bismo prekršili zakon Hrvatske”, kaže efendija Muhić.

A, ono što je činjenica, kaže efendija Muhić, je da je ovo treći dan kako su se migranti stacionirali odmah u Međunarodni granični prijelaz Maljevac sa bh. strane.

Sve ono što se dešava uz granicu BiH i Hrvatske uzrokuje da to ispaštaju i stanovnici u obližnjim naseljima.

“Blokirana je zaobilaznica, otvoren je jedan krak, odnosno jedna cesta prema centru Velike Kladuše. Hrvatska policija je u pripravnosti, dok im bh. policija brani izlazak iz Bosne i Hercegovine. Da su se tako raspoređivali na ulazu u BiH ne bi ovog problema bilo. Oni su im dozvolili ulazak u BiH, ali sada im bh. granična policija brani izlazak iz Bosne i Hercegovine. To je paradoks”, kaže Muhić.

Među izbjeglicama, navodi, ima na desetine maloljetne djece, žena, trudnica.

“Velika većina je tu prisutna na prelazu. Oni su sinoć noćili na prelazu pod otvorenim nebom. Bili su tu svega jedan, dva šatora. Upalili su logorske vatre i svako malo pokušavaju preći potočiće koji dijele Hrvatsku od Bosne i Hercegovine. Mi njima zakonom ne smijemo pružati nikakvu pomoć, osim koji zatraže azil, koji su legalno tu. Čim pređu granicu, oni su ilegalno sa hrvatske strane”, poručuje efendija Muhić.

Oni koji zatraže azil, onda su oni, veli, zbrinuti u određene centre, kao što su Ježevo u Zagrebu ili hotel Porin.

“Mi imamo službu pri Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj koja koordinanira sa drugim asocijacijama i zajedno sa određenim tijelima Republike Hrvatske, njima izlazimo u susret. Imamo informaciju da će nam u Karlovac doći deset obitelji koje zatraže azil i evo planiramo, ukoliko dođe do toga, da se uključimo u njihovu integraciju u društvo. Otvorena su naša vrata”, kaže efendija Muhić.

Uz granicu sa BiH, ističe, ukoliko bi im pokušali pomoći, tada pomažu ilegalne migrante.

“Mislim da je stvar osjetljiva. To je pitanje sigurnosti, pitanje policije. Pitanja na koja ni mi sami jednostavno nemamo odgovora”, poručio je efendija Muhić.

Granični prelaz Maljevac trenutno je zatvoren.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top