Brak i porodica

Adabi u odnosu između muža i žene

Prilikom stupanja u jednu tako važnu instituciju kakva je brak, nužno je da se rukovodimo onim normama ponašanja kojim se koristilo najbolje stvorenje Muhammed Allahov poslanik, s.a.v.s.

Izbor supružnika je vrlo bitna stvar, jer od tog izbora zavisi sreća za neku osobu, odnosno može biti njena sreća ili nesreća. Božiji Poslanik, s.a.v.s., je rekao: “Četiri stvari čine čovjeka sretnim: dobra žena, prostran stan, dobar susjed i udobno prijevozno sredstvo, a nasretnim ga čine loša žena, tijesan stan, loš susjed i neudobno prijevozno sredstvo.”

Brojni faktori utječu na izbor supružnika. Nekada je to  ljepota, nekada bogatstvo, nekada ugledna porodica, a nekada karakter, moral i vjera neke osobe. Poslanik, s.a.v.s., nam preporučuje da u našem izboru prevlada  ovo posljednje od navedenih faktora jer ukoliko se vjera i moralni karakter ne uvaže, svi ostali faktori vrlo brzo se mogu pretvoriti u svoju suprotnost, što je zapravo najčešći slučaj. Koliko smo samo puta čuli pitanje: “Imaš li kakvu jaranicu/jarana preko granice da me izvuče iz ove bijede? Ili samo da odem iz Bosne, nije bitno kakva je.” I tako odu trbuhom za kruhom, lakšim putem, ne razmišljajući da li ta  osoba za koju se vežu ima potrebne kvalitete i onda se nakon par desi razvod, da nas  Allah toga sačuva, pa jedno o drugom sve najgore pričaju kako bi svako sebe opravdao u očima drugih ljudi.

Vjernik treba da savije svoje porodično gnijezdo u ime Allaha i da  mu namjera bude lijepa, jer brak se ne sklapa samo na nekoliko dana, već s namjerom za vječnom zajednicom. Najbitnija stvar prilikom sklapanja braka jeste ponuda i prihvatanje. Sunnet je povodom vjenčanja napraviti neku svečanost, na kojoj će se počastiti rodbina, prijatelji i ostali gosti. Osoba koja bude pozvana svadbu u obavezi je da se odazove, ukoliko na njoj nema nekih šerijatskih smetnji i sumnjivih stvari.

Odnos između muža i žene, posebice onaj intimni dio tog odnosa, u islamu je strogo lične prirode. Supružnicima je strogo zabranjeno da svoj odnos opisuju drugima, odnosno da pred druge iznose stvari koje su vezane za njihov intimni dio života.

Islam je dao osnovna načela i smjernice za supružnike, te ako ih se budu pridržavali s pravom se  mogu nadati da će Allah dž.š., njih i njihovo potomstvo uputiti na pravi put i podariti im Svoju milost i bereket.

Supružnicima nije dopušten snošaj u toku mjesečnice (hajza) i postporođajnog krvarenja (nifasa) niti je dopušten analni spolni odnos.

Islam je odredio neke obostrane dužnosti i prava za svakog bračnog druga ponaosob. Jedna od obostranih dužnosti supružnika jeste međusobna samilost, ljubav i pažnja, jer Uzvišeni Allah kaže: “I jedan od dokaza Njegovih je to što za vas, od vrste vaše, stvara žene, da se uz njih smirite i što između vas uspostavlja ljubav i samilost. To su zaista pouke za ljude koji razmišljaju.” (Er-Rum, 21)

I jedno i drugo se trebaju pridržavati islamskih propisa, trebaju da se međusobno savjetuju i potpomažu, dužni su zajedničkim snagama da odgajaju svoju djecu u duhu islama.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić, magistar religijske edukacije

Povezani članci

Back to top button