Ostale aktivnosti

ABOM preuzeo predsjedavanje Koordinacijom bošnjačkih NVO u BiH

U Sarajevu je 28. septembra 2014. godine održana VIII redovna sjednica Vijeća Koordinacije bošnjačkih nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini. Podsjećamo da je Vijeće najviše izvršno tijelo Koordinacije BNVO u BiH koja trenutno broji 35 udruženja sa prostora cijele Bosne i Hercegovine. U okviru Vijeća trenutno djeluje šest stalnih radnih grupa.

Nakon jednogodišnjeg perioda u kojem je Vijećem predsjedavala Asocijacija za obrazovanje, kulturu i sport (AKOS), danas je izvršena primopredaja dužnosti. U narednom jednogodišnjem mandatu nova predsjedavajuća Koordinacije biće Aktivna bošnjačka mreža (ABOM), a novi predsjedavajući Vijeća ispred navedene organizacije je mr. Sedad Bešlija.

U svom uvodnom izlaganju, mr. Bešlija je naveo da će Aktivna bošnjačka mreža nastaviti izgradnju Koordinacije BNVO u BiH i jačati ideju, misiju, viziju i ciljeve koji su proklamovani i usvojeni u prethodnom periodu. Među ciljevima ABOM-a biće očuvanje, jačanje i produbljenje rada formiranih Radnih grupa u okviru Vijeća, stabilizacija rada postojećih udruženja u okviru Koordinacije i apel ostalim udruženjima na priključenju Koordinaciji, kao i poziv Bošnjacima, posebno mlađoj generaciji, na članstvo i aktivan rad u njima. Cilj je i formirati Radnu grupu za monitoring rada novih vlasti u BiH u periodu 2014-2018. godine. Sredinom 2015. godine, predsjedavajuća organizacija će organizirati III susrete bošnjačkih nevladinih organizacija.

U nastavku prenosimo tekst uvodnog izlaganja mr. Bešlije pod naslovom „Budućnost bošnjačkog nevladinog sektora“:

Aktivisti okupljeni oko bošnjačkih udruženja koja su nivo svoga djelovanja podigli na stepen više kroz organiziranje u Koordinaciju bošnjačkih nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini, svjesni su da se očuvanje najviših državnih, nacionalnih i vjerskih vrijednosti postiže kroz djelovanje u jednom od tri društvena polja: kroz političko organiziranje, kroz krovnu vjersku organizaciju Bošnjaka Islamsku zajednicu u BiH i kroz nevladin, civilni sektor.

Bošnjačka udruženja okupljaju pojedince kojima su interes države BiH, uzvišene islamske vrijednosti i snažna društveno-politička pozicija bošnjačkog naroda ispred svih drugih interesa.

Pojedinci koji aktivno sudjeluju u radu mnogih bošnjačkih udruženja raznog profila diljem države BiH, potiskujući bilo kakav lični interes, predano se žrtvuju zarad bolje pozicije nove generacije Bošnjaka u odnosu na onu u kojoj se nalazi sadašnja. Oni nikada neće izdati i zloupotrijebiti poziciju nevladinog sektora niti nekog drugog društvenog sektora zarad jeftinih ličnih interesa svake vrste.

Na pragu 2015. godine, dvadesetogodišnjice od Dejtonskog mirovnog sporazuma, društveno-političko i moralno stanje u kojem se nalazi Bosna i Hercegovina i bošnjački narod nije na onom stepenu razvoja kakvog bismo svi željeli. Stoga, osjeća se velika potreba za angažmanom šire društvene zajednice upravo kroz nevladin sektor, posebno mlađe generacije koja će neminovno preuzeti historijski emanet očuvanja navedenih vrijednosti u vremenu koje predstoji. Ta vrsta angažmana i aktivizma ima strateški i trajni karakter bez obzira na ciklične političke izbore u zemlji kao i političke odnose u određenom mandatu.

Koordinacija bošnjačkih nevladinih organizacija kroz rad udruženja društveno-političkog, edukativno-odgojnog, vjerskog i humanitarnog karaktera teži umrežavanju i uvezivanju svih pojedinaca koji su spremni interes zajednice staviti ispred ličnog interesa, ne očekujući nikakvu nagradu niti protuuslugu za svoj aktivizam. Ljudi okupljeni oko ove ideje dokazuju da borba za više ciljeve i idealizam u Bosni nisu zamrli!

U naredne dvije decenije cilj je proizvesti odgojen, obrazovan, svjestan i savjesan, uvezan i umrežen veliki tim koji će postati ključni faktor u društveno-političkim tokovima u zemlji. Takav tim će u povoljnom trenutku biti u stanju krunisati svoj aktivizam na jedan od dva načina: ili podržati neki drugi tim koji časno obavlja svoj zadatak na očuvanju države i pozicije naroda u datom trenutku ili stati pred narod i odlučno preuzeti emanet liderstva.

Na tom putu, pozivamo sve pojedince koji se pronalaze u ovoj ideji da se priključe i aktiviraju u bošnjačkom nevladinom sektoru.

 

U Sarajevu, 28. septembra 2014.

Mr. sc. Sedad Bešlija – Aktivna bošnjačka mreža (ABOM)

Predsjedavajući Vijeća Koordinacije BNVO

 

abom.ba

Povezani članci

Back to top button