Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Abdulah Sidran: Dobro razmisliti na koji način probuditi sve snage koje Bosna posjeduje

Abdulah Sidran: Dobro razmisliti na koji način probuditi sve snage koje Bosna posjeduje

Napomenuo je također kako je veoma važno na pažljiv i ozbiljan način razmišljati o budućnosti kako bi se omogućili bolji i sigurniji uvjeti života za ljude na Balkanu, ali i u svijetu

Bosanskohercegovački pisac filmskih scenarija i drama, pjesnik i mislilac Abdulah Sidran u utorak je u prostorijama Turskog kulturnog instituta “Yunus Emre” u Sarajevu održao predavanje na temu “Umjetnost pisanja poezije u Bosni i Hercegovini od Osmanlija do današnjih dana”, te tom prilikom istakao kako se ljudi u Evropi veoma malo poznaju što, kako je kazao, može izazvati ozbiljne posljedice u svakom društvu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Činjenica je da se mi svi uzajamno nedovoljno poznajemo. Ovdje ću napraviti presjek kroz svoje književno djelo, govorit ću o poeziji s komentarima, a u komentarima se podrazumijeva i autobiografska građa o zbivanjima koja smo prošli ovdje tokom opsade Sarajeva. To ljude veoma zanima. Pokušat ću zaključiti tako što ću pozvati publiku da zajedno razmišljamo o tome kakva nas budućnost očekuje i šta je pametno raditi u okolnostima koje nam nikako nisu naklonjene”, istakao je ovaj mislilac.

Napomenuo je također kako je veoma važno na pažljiv i ozbiljan način razmišljati o budućnosti kako bi se omogućili bolji i sigurniji uvjeti života za ljude na Balkanu, ali i u svijetu.

“Ne usuđujem se kazati šta nas čeka, ali svi mi strahujemo da može biti i gore nego što jeste, da mogu doći i teži belaji nego što su bili. Zato je potrebno dobro razmisliti šta je pametno činiti, kako se ponašati, kakva savezništva praviti, na koji način probuditi sve snage koje Bosna posjeduje. Ona ih ima mnogo više nego što ih mi vidimo jer da ih nema ona se ne bi mogla odbraniti od takve sile kakva je na nju bila usmjerena u posljednjem ratu”, rekao je Sidran.

Na kraju je istakao kako uzroci ratova i neslaganja među ljudima može biti i nedovoljno međusobno poznavanje.

“Uzroci ratova ne mogu biti samo geopolitičke prirode. Mogu biti i zbog toga što se nedovoljno poznajemo. Jezik je stariji od svih drugih sredstava izražavanja. Kao što piše u svetima knjgama, sve počinje od riječi. Zato je riječ bitna”, kazao je Sidran.

Predavanju bosanskohercegovačkog pjesnika su prisustvovali građani Sarajeva među kojima je bio zapažen broj studenata.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com