Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Islamska ekonomija > S obzirom da u našoj zemlji islamsko bankarstvo nije zakonski regulisano, da li to, i koliko, otežava rad BBI-u?

S obzirom da u našoj zemlji islamsko bankarstvo nije zakonski regulisano, da li to, i koliko, otežava rad BBI-u?

 

Pitanje:  S obzirom da u našoj zemlji islamsko bankarstvo nije zakonski regulisano, da li to, i koliko, otežava rad BBI-u?

Odgovor: Proizvode i ugovore BBI banke odobrava Šerijatski odbor i kroz internu šerijatsku reviziju prati njihovu primjenu. Po tom osnovu klijenti mogu biti sigurni da im banka pruža halal uslugu. Što se same banke tiče, sve dok ona ulaže maksimalne napore u primjeni odluka Šerijatskog odbora i poboljšanju njenog poslovnog ambijenta, njeno poslovanje je u skladu sa Šerijatom.

Što se, pak, Šerijatskog odbora tiče, sve dok svoje odluke temelji na relevantnim dokazima, s iskrenom namjerom da pronađe najbolje rješenje, njegov rad i odluke su u skladu sa Šerijatom. Dakle, sa šerijatskog aspekta, BBI ima mogućnost da posluje u skladu sa Šerijatom, doduše, uz dodatne napore.

Naravno, ona zbog Zakona o bankama FBiH ne može koristiti većinu proizvoda islamskog bankarstva i često nije u stanju da koristi najviše standarde islamskog bankarstva, ali, uprkos tome, s obzirom da Šerijat ima snagu i kapacitet da za svaku situaciju ponudi pravno rješenje, banka uspijeva da posluje u skladu sa islamskim pravom.

Odgovorio: dr. Šukrija Ramić

(akos.ba/bbibanka.com.ba)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top